Câinii își pot pierde încrederea în stăpânii lor. Glumele proaste pe care ar fi bine să nu le faci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Câinii își pot pierde încrederea în stăpânii lor. Glumele proaste pe care ar fi bine să nu le faci / Foto: Pixabay, de Winsker
Câinii își pot pierde încrederea în stăpânii lor. Glumele proaste pe care ar fi bine să nu le faci / Foto: Pixabay, de Winsker
Află în articol dacă înțeleg câinii ce este încrederea.

Îți place să faci farse animalelor tale? Ai mare grijă, răbdarea câinelui tău nu este nelimitată. După cum arată cercetările, câinii își pot pierde încrederea în stăpâni dacă sunt înșelați, scrie BBC.

Un câine care își urmărește propria coadă nu arată ca un animal foarte inteligent, dar câinii sunt, de fapt, destul de deștepți. În special, sunt bine orientați în relații - atât cu oamenii, cât și cu alți câini - și, de asemenea, simt emoțiile unei persoane. Recent, oamenii de știință au descoperit că aceștia pot distinge o față fericită de una supărată și sunt chiar capabili de gelozie.

Câinii înțeleg gesturile oamenilor. Dacă proprietarul arată o minge, un băț sau ceva de mâncare, câinele va alerga în acea direcție. Totuși, dacă obiectul nu este acolo, animalul va înțelege că nu trebuie să aibă încredere în acea persoană, potrivit unui studiu.

Ce a constatat studiul oamenilor de știință



O echipă de oameni de știință condusă de Akiko Takaoka de la Universitatea Kyoto din Japonia au făcut experimentul pe 34 de câini, cu 3 runde de încercări diferite. Cercetătorii și-au descris experiența în revista Animal Cognition.

În prima rundă, experții au indicat recipientul în care se afla mâncarea. În a doua rundă, au indicat un recipient gol, iar în a treia - din nou unul plin. S-a dovedit că până în runda a treia, câinii au încetat să accepte instrucțiunile. Potrivit lui Takaoka, aceasta înseamnă că ei pot folosi cunoștințele acumulate despre o persoană pentru a evalua cât de mult se poate baza pe ea.

După trei runde, totul a început din nou, dar de data aceasta instrucțiunile pentru câini au fost date de un nou cercetător, iar subiecții testului i-au crezut din nou la început gesturile.

"Câinii au o inteligență mai dezvoltată decât am crezut noi"



Takaoka spune că a fost surprinsă de cât de repede câinii pot "considera o persoană de neîncredere".

"Câinii au o inteligență mai dezvoltată decât am crezut noi. Gândirea lor socială s-a dezvoltat deosebit de activ de-a lungul anilor de viață alături de o persoană", spune ea.

Potrivit ei, următorul pas este testarea rudelor apropiate ale câinilor - de exemplu, lupii. Astfel, este posibil ca studiul să dezvăluie "influența puternică a domesticirii" asupra abilităților sociale ale câinilor.

"Pentru câini, informația este aproape ca un drog"



Potrivit lui John Bradshaw de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie (nu a participat la experimentul descris), studiul subliniază faptul că câinilor le place predictibilitatea. De îndată ce evenimentele din viața lor devin imprevizibile, ei încearcă să-și găsească o altă ocupație.

Dacă câinele nu înțelege constant ce se va întâmpla în continuare, el poate începe să experimenteze stres, să devină agresiv sau timid.

"Câinii ai căror stăpâni se comportă imprevizibil au adesea tulburări de comportament", spune omul de știință.

Ultima fază a experimentului, în care câinele crede inițial pe noul cercetător, demonstrează dorința acestor animale de cunoaștere.

"Pentru câini, informația este aproape ca un drog", spune Bradshaw. De aici și încrederea în noua persoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel