Cafeaua poate fi nocivă pentru copii. Avertismentul specialiștilor: Copiii ajung în camera de urgență
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Elina Fairytale)
Sursă foto: Pexels (Elina Fairytale)
Cafeaua nu numai că este contraindicată copiilor, dar consumată în primii ani de viață poate pune bazele unor probleme de sănătate pe termen lung. 

În ciuda anilor de avertismente de la pediatri și alți profesioniști din domeniul sănătății, care nu recomandă cafeaua și alte băuturi cu cofeină, cum ar fi sucurile și băuturile sportive, care pot fi dăunătoare pentru tineri, părinții le permit copiilor lor, chiar și copiilor mici, să bea consume băuturi.

Un studiu din 2015 asupra mamelor din Boston a constatat că 14% dintre cei chestionați le-au permis copiilor lor de 2 ani să bea între o jumătate de ceașcă de cafea. Studiul a mai constatat că 2,5% dintre mame au dat cafea copiilor de 1 an.

Care sunt băuturile neindicate?

Academia Americană de Pediatrie nu recomandă cafea, ceai, sifon, băuturi pentru sport sau alte produse cu cofeină pentru copiii sub 12 ani, în timp ce adolescenții cu vârsta între 12 și 18 ani ar trebui să își limiteze aportul la mai puțin de 100 de miligrame pe zi, aproximativ de mărimea unei cești de cafea de modă veche. O cafea „grande” populară de la Starbucks conține 360 ​​de miligrame, au dat exemplu specialiștii, cafeneaua fiind una populară între adolescenți. 

Nu este doar cafeaua în ecuație. O sticlă de băutură pentru sport poate conține aproape 250 de miligrame de cofeină, în funcție de marcă, potrivit unei investigații Consumer Reports, citată de CNN. O ceașcă de ceai poate avea până la 47 de miligrame, în timp ce un sifon dietetic poate avea 46. Ciocolata conține și o cantitate de cofeină, cantitatea crescând pe măsură ce ciocolata este mai neagră. Un singur bob de cafea acoperit cu ciocolată poate avea 336 de miligrame de cofeină, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.

Copiii pot sfârși la camerele de gardă cu probleme cardiace

Deoarece copiii sunt de obicei mai mici în dimensiunea corpului, este nevoie de mai puțină cofeină pentru a le afecta funcționarea. O cantitate nesemnificativă pentru un adult ar putea fi copleșitoare pentru un copil mic. Prea multă cofeină poate determina creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, contribuie la refluxul acid și poate cauza anxietate și tulburări de somn la copii. În doze foarte mari, cofeina poate fi periculoasă.

„Copiii ajung în camera de urgență cu bătăi neregulate ale inimii sau ceea ce numim tahicardie sau bătăi rapide ale inimii”, a spus medicul pediatru dr. Mark Corkins, președintele comitetului pentru nutriție al Academiei Americane de Pediatrie. „Unii oameni cred că este grozav să le oferi copiilor mici un suc.”

Limitele se bazează în principal pe dimensiunea corpului, iar acele limite cresc atunci când un copil a crescut suficient de mare pentru a putea metaboliza mai ușor cofeina. Cu toate acestea, dacă un copil este mic pentru vârsta lui, sau are migrene, probleme cardiace sau convulsii, poate fi și mai sensibil, potrivit Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului.

De ce părinții lasă copiii să bea cafea?

Totul începe atunci când copiii mici încep să ceară băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua „pentru că văd că părinții și frații mai mari o beau, este un obicei al „adulților”, a spus Corkins, șeful diviziei de gastroenterologie pediatrică, hepatologie și nutriție la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Tennessee din Memphis, prin e-mail.

Și pentru că părinții îl percep ca inofensiv și probabil că este în cantități mici își vor lăsa copiii să bea o înghițitură sau două.

„Cu toate acestea, odată ce părinții încep, devine o pantă alunecoasă și mai ușor să-i lași pe copii să bea ce vor ei decât să lupte împotriva voinței celor mici”, a mai spus Corkins. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel