Cadrul legislativ privind utilizarea semnăturii electronice calificate. Aurel Meiroșu: Nu înseamnă că de mâine totul se va întâmpla exclusiv electronic / video
Aurel Meiroșu, Manager of Business Development Department, certSIGN, a fost invitat la DC News și DC News TV, unde a vorbit despre cadrul legislativ privind implementarea semnăturii electronice calificate în proiectare și construcții.
Aurel Meiroșu a explicat că există două aspecte importante, din punct de vedere legislativ, referitoare la utilizarea semnăturii electronice calificate. Primul este reglementat la nivel european prin Regulamentul e-IDAS 910/2014, care oferă forță probatorie semnăturilor electronice calificate.
„Ar fi două aspecte din punct de vedere al cadrului legislativ. Unul, cel care reglementează la nivel european utilizarea și forța probatorie a semnăturii electronice calificate. Este vorba despre Regulamentul e-IDAS 910/2014, care la finalul anului va suferi prima îmbunătățire, va apărea a doua variantă a acestui regulament, care va deschide și mai mult drumul spre a utiliza aceste instrumente, digital, dar și altele cu un nivel foarte ridicat de încredere pentru că asta este miza în final, cu cât de duci în mediul electronic, să ai siguranța și certitudinea faptului că toți sunt responsabili, că lucrurile sunt trasabile și dacă cumva un document sau o acțiune este modificată, indiferent din ce motiv, acest lucru este detectabil.
Deci, cadrul legal european, fiind regulament, este lege pentru fiecare stat membru.", a spus Aurel Meiroșu.
OUG 140/2020, exemplu de legislație specifică
Aurel Meiroșu a menționat importanța legislației naționale în sectorul construcțiilor, evidențiind Ordonanța de Urgență 140/2020. Potrivit acestuia, ordonanța este un exemplu de legislație specifică pentru sectorul construcțiilor, elaborată în beneficiul tuturor părților implicate.
„În al doilea rând, din perspectiva legislației naționale, mai ales în zona construcțiilor, există OUG 140/2020 care, din punctul meu de vedere, este exemplu de legislație specifică pentru o anumită categorie, un anumit sector, cum este cel al construcțiilor, făcut cap-coadă în beneficiul tuturor părților implicate. Aici mă refer la furnizori, la cei care beneficiază în mod direct de tehnologie, și anume industria construcțiilor, dar și beneficiari și aici discutăm despre instituții publice, primării, administrație publică locală.
Din punct de vedere legal, pentru că aici a fost provocarea, a trebuit să stabilim foarte clar spectrul în baza căruia vom acționa. Primul lucru important este cadrul legal. Am stabilit că din perspectiva cadrului legal există toate instrumentele sau măsurile pe care poți să le implementezi pentru a avea o acceptare unanimă a modului în care vrei să livrezi informația.", a spus Aurel Meiroșu.
„Nu înseamnă că de mâine totul se va întâmpla exclusiv electronic"
Aurel Meiroșu a subliniat importanța tranziției către documentele electronice, în sectorul construcțiilor, evidențiind eficiența și avantajele pe termen mediu și lung.
„Este foarte important și ce se întâmplă după cu aceste documente. Evident, efortul de a păstra documente în format electronic este mult mai mic, pe termen mediu și lung. Este mult mai avantajos și mult mai eficient decât ce se întâmplă acum, clasic, pe hârtie.
Un alt obiectiv pe care ni l-am trasat, la momentul respectiv, a fost ca această predare clară, concretă, exclusiv electronic, că fie o alternativă la predarea clasică. Asta nu înseamnă că de mâine totul se va întâmpla exclusiv electronic. Există o etapă în care, evident, se schimbă paradigma.
Cu toții trebuie să ne simțim confortabili cu privire la faptul că renunțăm la hârtie și sunt foarte multe aspecte care se păstrează din experiența lucrului cu hârtia și în mediul electronic. Asta nu înseamnă că se mută birocrația acolo. Sub nicio formă! Dar trebuie ca lucrurile să fie foarte clare, foarte ușor de înțeles și cu aspecte legale concrete pentru a crește adopția.", a spus Aurel Meiroșu la DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News