Ca în Rusia: Insulta și calomnia sunt din nou fapte penale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ciocan
ciocan

Insulta şi calomnia vor fi considerate din nou fapte penale şi vor fi pedepsite cu amendă penală, potrivit unei decizii luate de judecătorii Curții Constituționale.

Decizia a fost luată în luna aprilie, însă a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că se aplică începând de vineri.

Prezența insultei și calomniei în Codul Penal reprezintă o revenire la situația dinainte de 2006. În anul 2006, insulta și calomnia au fost dezincriminate, scrie gândul.info.

Revenirea în Codul Penal a insultei şi calomniei, după ce fuseseră dezincriminate, are precedent doar în Rusia, dintre ţările membre ale Consiliului Europei.

Curtea Constituțională admite, în motivarea deciziei, că incriminarea insultei şi calomniei are "un efect descurajator", mai ales pentru presă, "şi, prin urmare, afectează libertatea de exprimare şi de informare".

În acelaşi timp, toţi cei nouă judecători ai CRR susţin însă că "demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani şi nici compensată prin foloase materiale”, în aşa fel încât procesele pentru lezerea demnităţii să se consume doar în civil, fără răspundere penală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel