Data actualizării:
Data publicării:

Buşoi: România, recunoscută pentru performanțele în securitatea cibernetică

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pirateria informatica
Pirateria informatica

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi prezintă concluziile conferinței "Ibec Global Cybersecurity" la care a participat joi.

"Onorat să particip astăzi la Conferința Ibec Global Cybersecurity. M-am bucurat să îl ascult la această conferința și pe secretarul general al NATO, Mircea Geoană, extrem de respectat și apreciat în comunitatea transatlantică.

Securitatea cibernetică înseamnă siguranță pentru orice dispozitiv sau serviciu interconectat. Telefoanele noastre, televizoarele noastre inteligente, sistemele de case inteligente, serviciile online pentru plăți, serviciile online pe care un guvern le pune la dispoziție cetățenilor, chiar și site-ul Guvernului României sau al Parlamentului European, iar acum și mașinile pe care le conducem, metrourile sau trenurile cu care circulăm, totul este interconectat și interoperabil și ar putea fi în pericol la un moment dat.

Digitalizarea ne deschide calea către un viitor mai bun, dar ne face și vulnerabili. Tocmai de aceea, provocările de securitate cibernetică trebuie abordate preventiv.

România este recunoscută pentru performanțele sale în securitatea cibernetică și se află în topul vitezei internetului în bandă largă. Recunoașterea României ca lider în acest domeniu a adus la București Centrul European pentru Siguranță Cibernetică, care va îmbunătăți coordonarea la nivelul UE a cercetării și inovării în domeniul securității cibernetice.

În acest domeniu, strânsa cooperare și coordonare între UE și SUA este esențială, în stabilirea de standarde, bune practici și soluții inovatoare pentru apărarea în fața atacurilor cibernetice și a dezinformării", transmite Cristian Buşoi, europarlamentar PNL, pe Facebook.

România, pe ultimul loc în UE la indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) 2021

România se situează pe locul 27 dintre cele 27 de state membre ale UE în ediţia din 2021 a Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI), care urmăreşte progresele înregistrate în statele membre ale UE în ceea ce priveşte competitivitatea digitală în domenii precum capitalul uman, conectivitatea în bandă largă, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi şi serviciile publice digitale, a anunţat vineri Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte capitalul uman, România se situează pe locul 26, obţinând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor. Deşi ţara are un număr mare de absolvenţi în domeniul TIC (situându-se pe locul 4), deficitul de specialişti TIC limitează capacitatea ţării de a inova şi de a profita de avantajele transformării digitale. În schimb, în ceea ce priveşte numărul femeilor specialiste în domeniul TIC, România se situează pe locul trei.

În privinţa conectivităţii, s-au înregistrat în continuare progrese în 2020 în ceea ce priveşte acoperirea în bandă largă fixă, dar adoptarea serviciilor în bandă largă a progresat într-un ritm mai lent. Cu toate acestea, România se situează pe locul şapte datorită nivelului ridicat de utilizare a benzii largi de cel puţin 100 Mbps (52%), transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel