Data actualizării:
Data publicării:

Boala corporatiştilor. Psih. Radu Leca: Te îngenunchează! Companiile sunt pline, la job nu mai eşti tata sau soţul bun de acasă

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Psih. Radu Leca a vorbit despre tulburările afective cauzate de job cu Mirela Sandu şi Ramona Dumitru, în cea de-a treia ediţie a emisiunii "Ultra?Psihologie!" la DC News.

România este fruntaşă la epuizarea profesională. Peste jumătate dintre români se declară stresați la locul de muncă, iar mai bine de un sfert dintre ei spun că au ajuns la epuizare. Așa arată rezultatele mai multor studii, care plasează România pe poziţii nedorite în rândul țărilor europene, în ceea ce priveşte aşa-numitul „sindrom burnout”. Specialiști atrag, însă atenția asupra diferențelor dintre un nivel ridicat de stres și burn-out, adică epuizarea profesională, care face din ce în ce mai multe victime.

"Modul în care interacţionezi ca şi subiect diagnosticat cu "ceva" în echipă, cu şeful, empatizezi sau nu cu probleme colegilor din echipă, eşti sau nu îngenuncheat de responsabilităţile din interiorul echipei, îţi doreşti să creezi mai mult decât eşti capabil să faci, nu faci faţă la ceea ce eşti rugat... sunt multe. Sursele sunt multiple la job. 

Corporaţiile sunt pline de oameni care intră în burnout şi ulterior nici măcar nu-şi dau seama că au intrat în burnout! Tot ce înseamnă productivitate scade, atenţia scade, modul în care se raportează la cei din jurul lor devine unul mediocru, promiscuu. Jobul intră sub egida de eveniment de viaţă stresant! Tu te duci la job şi te gândeşti că o să ai cele mai bune idei care să-ţi aducă un plus şi, de fapt, când ajungi acolo te stresezi foarte tare, te epuizezi, anxietatea începe să se manifeste, îţi dai seama că nu faci parte din interiorul echipei fiindcă nu eşti acceptat pentru tot ceea ce spui, ce gândeşti, cum eşti, cum te îmbraci... eşti dat, cumva, în lateral şi panica începe să apară- De unde erai văzut doar în interiorul familiei tale ca tata sau soţul un pic ciudat dar un om bun - în cadrul echipei eşti vizualizat ca un coleg interesant, un coleg bun dar care creează tot felul de evenimente care ceilalţi îi obligă să muncească mai mult sau să nu mai muncească deloc iar discuţiile sunt eterne. Ce facem cu el? Cum ajungem să-l ajutăm? De ce trebuie să-l ajutăm? De ce ar trebui să-l acceptăm? Sunt foarte multe elemente" explică psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii "Ultra?Psihologie!" de la DCNews.

Îmbucurător este însă faptul că există companii care se implică în creșterea bunăstării angajaților, pentru a împiedica o agravare a situației. 

Cazurile de burnout au înregistrat o creștere masivă în contextul pandemiei de COVID-19 și a izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina, iar România continuă să ocupe poziții îngrijorătoare în clasamentele referitoare la stres.

Emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel