'Bunica elefant', record absolut de longevitate în lumea animalelor
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
O femelă de elefant asiatic aflată în captivitate a murit la vârsta de 88 de ani în statul indian Kerala, au anunţat joi îngrijitorii ei.

Recompensată cu titlul onorific "Gaja Muthassi" ("Bunica elefant"), Dakshayani a participat timp de multe decenii la ritualuri şi procesiunile organizate de un templu hindus din această regiune tropicală a Indiei. Femela de elefant a murit marţi, după ce a refuzat să mai mănânce în ultimele zile, a declarat pentru AFP veterinarul ei.

"În jurul orei 15:00, un frison a cuprins trupul ei mare, începând din zona capului. După câteva minute, şi-a îndoit picioarele, înainte de a se lungi pe jos. Şi aşa a murit", a dezvăluit medicul T. Rajeev. Travancore Devaswom Board, organizaţia care deţinea pahidermul, a precizat că femela de elefant avea vârsta de 88 de ani. Durata medie de viaţă a unui elefant asiatic este de 60 de ani, fiind în general mai mică pentru exemplarele care trăiesc în captivitate.

Cel mai bătrân elefant în captivitate recenzat de Cartea Recordurilor Guinness a trăit până la vârsta de 86 de ani. Acel elefant asiatic a murit în 2003 la o grădină zoologică din Taiwan.

Veterinarii lui Dakshayani au inclus în ultimii ani ananas şi morcovi în regimul ei alimentar pentru a-i îmbunătăţi sănătatea, după ce animalul începuse să prezinte dificultăţi motorii, probabil din cauza scăderii capacităţii sale vizuale. "În ultimii trei ani, nu a participat la niciun program al templului sau vreun eveniment public", a precizat medicul M. Rajeev.

Elefantul asiatic este considerat o specie periclitată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Potrivit experţilor, 15.000 de exemplare - reprezentând aproximativ o treime din populaţia totală - trăiesc în captivitate, în condiţii uneori execrabile.

India deţine 2.454 de elefanţi în captivitate, potrivit unui recensământ publicat luna trecută.

Citește și: Pui de elefant, salvat pe calea aerului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel