Bunea, EximBank: Sunt unii care au furat startul. Segmentul financiar-bancar e special. ”Băncile nu oferă nimic altceva decât încredere”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Despre cum s-au adaptat băncile la această perioadă de pandemie din punct de vedere al transformării digitale, a vorbit invitatul dezbaterii DC NEWS, Directorul Executiv Divizia IT al EximBank, Eugen Bunea.

”Voi începe cu un clișeu: orice criză oferă o serie de provocări dar în același timp o serie de oportunități. Nuanțez un pic conceptul în sensul că depinde și de tipul de criză și de provocări și mai ales de oportunități.

Dacă toate aceste trei lucruri le privim raportat la segmentul financiar-bancar, lucrurile devin mult mai interesante, pentru că pe de-o parte, în momentul de față, noi traversăm două evoluții interesante.

Le putem spune chiar și crize, și este vorba de pandemia de Covid și de contextul geopolitic mondial care, cu precădere în ceea ce privește segmentul bancar, are un impact semnificativ ținând cont de faptul că infrastructura financiar-bancară trebuie să fie extraordinar de rezilientă și mai ales în aceste condiții trebuie să facă față”, a declarat Directorul Executiv Divizia IT al EximBank, Eugen Bunea.

”Revenind la ce fac băncile și la ce înseamnă transformarea digitală pentru sistemul financiar bancar. Aici se discută despre transformarea digitală a sistemului financiar bancar de multe zeci de ani.

Sigur sunt anumiți campioni, sunt unii care au furat startul, sunt unii care sunt mult mai inerțiali și care sălășluiesc în anumite zone mai rezervate ale clasamentului, dar, pe de altă parte, ce trebuie foarte bine înțeles este că segmentul bancar este un segment special din perspectiva modului în care digitalizarea trebuie să fie percepută”, a continuat Eugen Bunea.

”Mai mult decât oriunde în această zonă singurul activ extrem de important este cel de încredere”

”Până la urmă băncile nu oferă nimic altceva decât încredere. În momentul în care discutăm despre ceea ce înseamnă bani, discutăm despre încredere. În momentul în care ți-ai pierdut parola la Facebook, într-adevăr poate fi o perioadă neplăcută, o tragedie.

Ok, supraviețuiești, te descurci. În momentul în care dispar niște bani din contul tău, lucrurile capătă o cu totul altă turnură iar psihic- și nu numai, oamenii reacționează extrem de diferit. Și tocmai din acest motiv transformarea digitală este un proces extrem de complex.

Băncile au trecut prin niște etape interesante în ultimii zece ani pentru că spectrul exploziv al componentelor de tehnologie care sunt disponibile în momentul de față oferă o zonă vastă de alegere”, a mai adăugat Directorul Executiv Divizia IT al EximBank, Eugen Bunea.

”Zona de Covid ne-a făcut să ne redescoperim”

În banca noastră a fost foarte interesant pentru că zona de Covid ne-a făcut să ne redescoperim pe noi înșine. Ne-au făcut să reușim să inovam și să transpunem în practică într-un interval de timp fabulos de scurt lucruri de care nu ne credeam în stare să facem”, a concluzionat Eugen Bunea.

Citește și...

Preda, Radiocom, intervenție din SUA la dezbaterea DCNews: Devenim colaboratori ai SpaceX a lui Elon Musk

”Sunt în prezent în Los Angeles, pentru o întâlnire pe care noi am stabilit-o deja online cu SpaceX, toată lumea s-a bucurat că România dispune în prezent de serviciile acestei rețele puse la dispoziție de către Elon Musk. Noi căutăm să trecem într-o zonă de a deveni un colaborator al SpaceX în acest sens. Trebuie să precizez faptul că Radiocom, societatea națională de radiocomunicații, este singura entitate care dispune de două tipuri esențiale de infrastructură de comunicații și aici mă refer la unde scurte, medii și lungi, MFM și shortwaves, cum sunt denumite și totodată infrastructura de comunicații satelitare, prin centrul satelitar de la Cheia, unde avem un teleport pe care am reușit să îl introducem în rețeaua națională a teleporturilor. 

Iată, facem aceste demersuri pentru că înțelegem, de fapt, importanța pe care această companie o are, nu doar din punct de vedere strategic pentru statul român, dar, în primul rând, exact cum spunea antevorbitorul meu, avem nevoie de această abordare a transformării digitale, de fapt, de  impunerea unor noi servicii... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel