Buna Vestire 2022. Atenție! Dezlegarea la pește nu este pentru toți credincioșii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Pe 25 martie este Buna Vestire și e dezlegare la pește.

Buna Vestire este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin ortodox. În fiecare an, această sărbătoare pică pe 25 martie, în Postul Paștelui.

Dezlegarea la pește nu este pentru toți credincioșii, ci doar pentru cei care au ținut post. Părintele profesor George Istodor a spus la DC News că dezlegarea la pește se referă doar la cei care s-au ostenit cu postul: „Cel mai aspru post din an este Postul Sfintelor Paști. Sunt doar două dezlegări la pește în cele șapte săptămâni de post: de Buna Vestire și de Florii. Eu fac mereu precizarea nu pentru credincioșii care vin mereu la biserică, ci pentru cei care vin rar: dezlegarea la pește este pentru oamenii care au ținut post. Dezlegarea la pește sau la anumite produse alimentare este exclusiv pentru cei care țin post, adică pentru cei care respectă rânduiala bisericii.”

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.

Pe lângă tradițiile și obiceiurile de care țin cont credincioșii, a devenit o obișnuință ca de Buna Vestire să se împartă alimente pentru sufletul celor adormiți. Se spune că de Buna Vestire este bine să se dea de pomană colivă, colaci și prăjituri de post, dar și preparate din pește.

Mare atenție de unde luați pește pentru Buna Vestire și Florii

Românii nu trebuie să cumpere pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă, a transmis Paul Anghel de la ANPC.

„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris, pe Facebook, Paul Anghel.

Pentru ca peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătate, prezintă o serie de sfaturi:

- Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a va formă o prima apreciere asupra gradului de prospețime;

- Nu achiziționați produse cu suprafață mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi;

- Refuzați să cumpărați peste și produse din peste pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;

- Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. -Refuzați să cumpărați peste și produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită;

- La cumpărarea peștelui și produselor din peste, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel