Data actualizării:
Data publicării:

”De cele mai multe ori, cei care fac bullying sunt lași” spune prof. dr. univ. Pânișoară. Sfat pentru un copil victimă

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Bullyingul este un fenomen care a luat amploare în școlile din România, iar combaterea acestuia ar trebuie să fie o prioritate în sistemul educațional.

Citește și - Cum ajung elevii - și din cauza părinților - la burnout. Prof. dr. univ. Pânișoară: Ar trebui să facem ceea ce, din păcate, nu face nimeni. Pierdem tot!

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, a fost invitatul prof. univ. dr. Sorin Ivan în emisiunea DC EDU de la DC News, DC News TV și Părințișipitici.ro, unde a discutat despre mai multe teme interesante privind educația. Printre ele s-au numărat bullyingul, dar și care sunt soluțiile de combatere a acestui fenomen îngrijorător, de amploare, în școli!

Bullyingul, fenomen extins în școli. Cum se combate

”O temă foarte dură este bullyingul în școală. Conceptul acesta a devenit foarte familiar și exprimă un fenomen destul de extins în mediul educației românești. Aș dori să ne referim la formele lui de manifestare, pentru că există bullying între elevi, bullying de la elevi către profesori, am văzut cazuri dramatice de umilire a profesorilor, care trăiesc viața ca pe un coșmar când merg la școală. Dar mai există și ceva despre care nu se vorbește. Există bullying și din partea profesorilor către elevi la ciclul primar, la gimnaziu, poate și la liceu!”, a spus prof. univ. dr. Sorin Ivan.

”Există bullying și din partea unor profesori către alți profesori, din partea directorului către profesori, părinții către profesori, profesorii către părinți. Există în toate direcțiile. Atunci când ai un agresor, agresorul va construi sisteme de agresare a celor din jur”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

”Am scris și scriem pe aceste teme. De ce se întâmplă bullyingul? Suntem o societate violentă? Ne-am degradat ca oameni? Ne întoarcem spre ipostaze rudimentare ale ființei noastre? De ce violența aceasta la nivelul individului, grupurilor și comunităților?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

Cauzele bullyingului

”Din păcate, ușor, ușor, aici e de vină tehnologia, deși eu sunt un fan al ei, însă ar trebui scris pe laptop sau televizor: A se consuma cu moderație! Pentru că este un exces de tehnologie și, atunci, este o problemă!”, a spus prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

”Și mierea dacă o mănânci în exces îți face rău...”, a spus prof. univ. dr. Sorin Ivan.

”Și apa sau orice altceva.. faci intoxicație cu apă și poți să mori! Problema este că, în momentul în care este un exces de tehnologie, există o alienare a persoanei. De exemplu, copilul, când era mic, înainte să existe toate aceste mijloace de comunicare în masă atât de performante, invăța să interacționeze, se juca în fața blocului. Învățam să interacționăm unii cu alții mai rău, mai bine, dar învățam. Acum, interacțiunile sunt mai rare și devin mult mai puternice, deoarece fiecare dintre noi suntem concentrați pe propria persoană. Și atunci când vine celălalt eu nu îl înțeleg, nu pot să empatizez cu el. Și celălalt poate să mă zgârie, enerveze. Și unul mai mare poate să îl agreseze pe cel mai mic”, a menționat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

”Este un proces de autizare, de autism la nivelul individului, în raport cu ceilalți...”, a spus prof.univ.dr. Sorin Ivan.

Soluții contra bullyingului

”Se poate găsi o soluție. Din păcate, iarăși, școala este văzută ca un lucru în care trebuie să înveți, la materii, precum matematică, geografie, chimie, istorie etc. și nu să înveți să fii și om!”, a punctat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

”Aceasta este într-adevăr o temă pe care o abordăm! Școala își limitează opera la instrucție și lasă la o parte educația morală, socială, spirituală!”, a evidențiat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

”Haideți să ne gândim la partea de management al emoțiilor. La un moment dat, eu chiar am propus la facultate, în formarea profesorilor, dar există un opțional chiar și pentru licee, respectiv managementul emoțiilor. Adică să îl înveți pe copil ce face cu furia. Este în regulă să fii furios? Este firească? Este în regulă să îți vină să sari la bătaie la celălalt? Da, emoția este un mesager, îți transmite despre ceva care se întâmplă în tine, dar tu trebuie să vezi ce faci cu mesagerul! Îl lași să se manifeste sau nu? În partea cealaltă, la victimă, ce faci? Un agresor, dacă este pus la punct, nu va mai agresa! De cele mai multe ori, cei care fac bullying sunt lași”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

Sfatul dat unui copil, victima bullyingului

”Și agresează pe o victimă, care nu știe cum să se descurce. De exemplu, ce face leul? Atacă prada cea mai vulnerabilă, ruptă din grup. Când ești vulnerabil, ești atacat de agresor! Fă-ți prieteni! Acesta este sfatul, pe care l-am dat, la un moment dat, unui copil care nu știa ce să facă la școală. I-am spus să își facă alți prieteni și nu o să te mai atace! Și așa a fost! Și-a făcut alți 2-3 prieteni și când a venit agresorul i s-a spus Ce vrei, mă? Și s-a închis discuția!”, a spus prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

”Da, dar aceasta pentru că l-ai învățat! Copii trebuie învățați, ”înarmați” cu acest sistem de apărare! Și, iată, școala ar putea să facă acest lucru!”, a mai spus prof. univ. dr. Sorin Ivan, în emisiunea DC EDU de la DC News, DC News TV și Părințișipitici.ro.

Vezi emisiunea integrală aici

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel