Bulgaria, scutită de la embargoul petrolului rusesc, confirmă premierul. Varna poate ajuta exporturile ucrainene de cereale
Premierul Bulgariei confirmă că Varna va fi scutită de la embargoul petrolier rusesc până în 2024.
Premierul bulgar Kiril Petkov a confirmat marți că potrivit deciziilor de luni ale Consiliului European privind sancţiunile împotriva Rusiei, Bulgaria va fi scutită de embargoul asupra importurilor de petrol rus până la sfârşitul anului 2024, transmite Agerpres, citând BTA. Petkov a afirmat că această scutire este crucială pentru Bulgaria.
Cum sunt efectuate plățile pentru petrolul rusesc
Petkov a afirmat că plăţile pentru petrolul rusesc sunt efectuate diferit de plăţile pentru gaze naturale şi sunt excluse din mecanismul de transfer al rublei. Premierul a spus că scutirea va permite rafinăriei de petrol din Burgas să fie adaptată pentru a funcţiona cu petrol care nu este din Rusia. Conform lui, Bulgaria rămâne singura ţară care are acces la port, dar căreia i s-a acordat o scutire datorită înţelegerii că rafinăria de petrol este proiectată să lucreze cu petrol rusesc. El a spus că o mare parte din fluxurile de numerar din UE spre Rusia se va opri deoarece noile sancţiuni se aplică la aproximativ 90% din importurile de petrol ale UE.
Varna poate ajuta exporturile ucrainene de cereale, susține premierul Bulgariei
Despre exportul de cereale ucrainene, premierul a afirmat că posibilităţile pentru transport de-a lungul aşa-numitelor coridoare albastre sunt luate în considerare. Potrivit acestuia, Bulgaria are una dintre cele mai favorabile poziţii în Europa pentru că este un mare exportator de cereale.
Petkov a spus că anul acesta este de aşteptat ca recolta să ajungă la 7 milioane de tone de cereale şi consumul intern este de 2 milioane de tone. Bulgaria va fi o soluţie la problemă şi nu va fi o criză de cereale în Bulgaria. Totuşi, problema este că cerealele sunt o marfă globală şi probabil că preţul lor va creşte. În cazul în care nu există coridoare albastre Bulgaria este o soluţie posibilă, iar portul Varna poate fi una dintre soluţii, a spus premierul.
Olanda a rămas deja fără gaz rusesc. În curând aceeași soartă ar urma să o aibă și Danemarca
În plus, premierul Bulgariei a declarat luni că Rusia a oprit aprovizionarea cu gaz pentru Olanda din cauza refuzului său de a respecta cerinţa rusă pentru plăţile în ruble şi se aşteaptă ca livrările spre Danemarca să fie întrerupte marţi. Din păcate, preşedintele rus Vladimir Putin continuă să folosească plăţi în ruble pentru oprirea livrărilor pentru diferite ţări, a declarat Petkov presei bulgare. El a adăugat că, aparent, fiecare ţară din UE care respectă contractul are livrările oprite.
"Gazprom a oprit complet livrările de gaz către GasTerra B.V. (Olanda) din cauza neplății în ruble. Până la sfârșitul zilei lucrătoare din 30 mai, Gazprom Export nu primise plata pentru livrările de gaze în aprilie de la GasTerra B.V., în conformitate cu Decretul Președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022. Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noi detalii, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, a anunțat astăzi Gazprom.
Reamintim că la 31 martie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret „Cu privire la o procedură specială pentru îndeplinirea de către cumpărătorii străini a obligațiilor față de furnizorii ruși de gaze naturale”. Potrivit decretului, plata pentru gazul rusesc furnizat după 1 aprilie 2022 către contrapărțile străine specificate în decret trebuie făcută exclusiv în ruble. Cine nu respectă cerința lui Putin se trezește fără gaz rusesc.
În plus, Rusia susține că expedierea ulterioară a plății în ruble este interzisă dacă a sosit termenul limită de plată pentru gazul furnizat în baza contractului, iar cumpărătorul străin nu a efectuat plata sau nu a efectuat plata în ruble integral folosind un cont de la o bancă autorizată. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News