Bulgaria - Ritual "cosmic", executat la o altitudine de peste 2.000 de metri
Peste 1.500 de pelerini îmbrăcaţi în alb au întâmpinat luni în munţii Rila din Bulgaria Noul An "spiritual" al lor prin intermediul unui dans ritualic în cercuri concentrice, executate pentru a îi conecta pe participanţi la ritmul spaţiului, informează AFP.
Adepţii mişcării intitulate Fraternitatea Albă Universală, veniţi din diverse ţări, se reunesc în fiecare an în situl Şapte Lacuri din masivul muntos Rila, aflat în sud-vestul Bulgariei, pentru a practica "paneuritmia", o combinaţie de mişcări de gimnastică şi dansuri care induc meditaţia.
La altitudinea de 2.100 de metri, într-un decor marcat de pajişti verzi, cer albastru şi apa limpede a unui lac montan, pelerinii - îmbrăcaţi complet în alb - şi-au executat baletul ritualic timp de peste o oră, pe acordurile unor incantaţii şi în sunete de vioară.
Această fraternitate ezoterică, ce combină elemente ale creştinismului cu practici spirituale asiatice, a fost înfiinţată în 1897 de bulgarul Peter Deunov şi insistă pe ideea iubirii fraterne, a vieţii sănătoase în armonie cu natura şi a gândirii pozitive.
Biserica Catolică a inclus această organizaţie în categoria sectelor, atât în Bulgaria, cât şi în Franţa.
Peter Deunov, cunoscut şi sub numele de Maestrul Beinsa Douno, îşi conducea adepţii în situl Şapte Lacuri din munţii Rila încă din anii 1930, considerând că energia cosmică devenea cel mai intens resimţită în acel loc pe data de 19 august.
Interzisă de regimul comunist din Bulgaria, Fraternitatea Albă Universală este în prezent înregistrată în această ţară ca o religie de sine stătătoare.
"Paneuritmia asociază muzica şi mişcarea (...). Prin aceste exerciţii, intrăm în contact cu lumea fizică, spirituală şi divină", a declarat Ventislav Kuninsky, un inginer în vârstă de 59 de ani şi membru al Fraternităţii Albe de peste 30 de ani.
Această mişcare afirmă că are zeci de mii de adepţi în lume, în special în Franţa, Belgia şi Elveţia, dar şi în Canada, Mexic şi Republica Democrată Congo.
Un studiu publicat în Bulgaria în 2013 a dezvăluit efectul benefic al mişcărilor executate în cadrul paneuritmiei pentru consolidarea rezistenţei fizice, reducerea reacţiilor agresive şi depresive şi promovarea optimismului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News