Bulgaria avertizează cu privire la prezența unor mine în derivă în Marea Neagră
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Autoritățile din Bulgaria avertizează cu privire la prezența unor mine, care provin din Ucraina, în derivă în Marea Neagră.

Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim, transmite luni EFE.

După cum au anunţat autorităţile de la Sofia într-un comunicat de presă, dispozitivele explozive "au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile", scrie Agerpres.

Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat pentru EFE că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în circa 10 zile. Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive.

"Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă", se menţionează în comunicat.

Echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu maximă atenţie şi să informeze imediat autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă.

Minele navale ajung să plutească în derivă, la suprafaţa apei, dacă se rupe cablul cu care sunt ancorate, explică EFE. 

Kremlinul refuză la acest moment o întâlnire Putin - Zelenski

Progresul în negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina nu este suficient pentru a vorbi despre contacte între președinții celor două țări, Vladimir Putin și Vladimir Zelenski, și nu corespunde situației care se dezvoltă pentru partea ucraineană, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuânt al Kremlinului.

„Probabil gradul de progres în negocieri nu este cel pe care ni l-am dori”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că Rusia nu vede „evoluția” pe care o dorește de partea ucraineană.

În același timp, Peskov a refuzat să vorbească despre detaliile negocierilor.

Vorbind despre o posibilă întâlnire între liderii celor două țări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că întâi trebuie ca echipele de negociere să ajungă la un acord asupra unui tratat de pace.

„Până acum, nu s-a făcut niciun progres semnificativ. Cei doi președinți pur și simplu nu vor avea nimic de rezolvat, nu există acorduri pe care să le poată rezolva”, a adăugat el, conform Interfax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel