Urmărește emisiunea live
Bulai: În România o mare parte din populație va beneficia de pensie doar cât a plătit. Mărirea vârstei de pensionare - criminală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Profesorul și sociologul Alfred Bulai a făcut câteva referiri esențiale în ceea ce privește sistemul pensiilor din România.

În cadrul emisiunii Nod în Papură, sociologul Alfred Bulai a atras atenția asupra unui aspect important: Speranța de viață și vârsta de pensionare. 

„Eu un paradox aici. În România o mare parte din populație nu va beneficia de pensie decât atât cât a plătit. Trec peste faptul că ar trebui să fie luat în calcul un profit din banii respectivi care sunt folosiți de către stat. De ce? Pentru că speranța de viață e destul de modestă în România. Te pensionezi la 65 de ani iar speranța de viață e de 70 și ceva. Speranța e mai mare la femei, dar și pensia lor e mai mică pentru că au lucrat mai puțin sau au venituri mai mici. Deci mai rămân doar câțiva ani”, a precizat Alfred Bulai.

Sociologul a explicat că decizia statelor din vest privind creșterea vârstei de pensionare are legătură directă cu creșterea speranței de viață în rândul cetățenilor occidentali. Alfred Bulai consideră că decizia de majorare a vârstei de pensionare în România ar fi fost „criminală”.

„Din această cauză sunt presiunile și în Occident, unii au vrut să fie aliată și la noi această reglementare, ceea ce ar fi fost criminal. Adică activitatea de muncă să meargă spre 70-75 de ani, pentru că dacă speranța de viață se ridică spre 80-90 de ani sistemul va avea o problemă. Categoric dacă pui această limită de pensionare de 75 de ani în România, aproape nimeni nu mai ia pensie. Cu alte cuvinte contează speranța de viață a fiecărei țări”, a conchis sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel