Bugetul statului pentru avorturi depășește 5 milioane de euro anual
Data publicării:
Autor: Cical Lavinia
WhatsApp

În România se cheltuiesc anual din bugetul statului, peste cinci milioane de euro pentru avorturile incomplete (spontane) realizate în unităţile medicale de stat, potrivit Mediafax.

Suma este de zece ori mai mare decât bugetul alocat pentru achiziţia de anticoncepţionale şi prezervative, conform unui studiu lansat miercuri de Institutul pentru Politici Publice.

Dintr-un total de peste cinci milioane de femei fertile, 450 dintre acestea recurg zilnic la o întrerupere de sarcină, fiecare fiind nevoită să plătească ginecologului, neoficial, aproximativ 450 lei pentru o astfel de intervenţie.

În comparație cu veniturile medii ale unei familii din România, costul unui avort este suficient de mare, acestuia adăugându‐i‐se costurile logistice făcute din bugetul public al unităţilor medicale de stat la respectiva întrerupere de sarcină, mai precizează realizatorii studiului.

Statul român alocă, în medie, peste cinci milioane de euro pentru avorturile incomplete (avorturi spontane) realizate în unităţile medicale de stat , în timp ce, pentru achiziţia de mijloace contraceptive (anticoncepţionale şi prezervative) se acordă  doar 500.000 de euro anual.

România ocupă un îngrijorător loc 5 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul întreruperilor de sarcini nedorite pe an, fiind pe poziţia a 6‐a la nivel global, cu un număr total al întreruperilor de aproximativ 100.000 ‐ 128.000 pe an, subliniază cei de la IPP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel