Bugetarii, plătiți și în funcție de performanțe
Salarizarea angajaților din sistemul bugetar va fi reglementată printr-o nouă lege pregătită pentru anul viitor, în care se prevede și plata unei sume variabile în funcție de performanţele profesionale individuale ale salariaților, potrivit unui document guvernamental citat de Mediafax.
Un nou proiect de lege a salarizării din sectorul public prevede o limită minimă şi una maximă, precum și o sumă care va varia în funcţie de performanţa profesională individuală.
"Având în vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecărui sector bugetar (învăţământ, sănătate, apărare, justiţie, poliţie, funcţie publică, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care să se reglementeze salarizarea categoriilor de personal între o limită minimă şi o limită maximă, acordarea unei părţi variabile în funcţie de performanţele profesionale individuale şi încadrarea în cheltuielile de personal alocate fiecărui ordonator principal de credite", se arată în documentul citat.
Prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 şi plafonarea primelor şi sporurilor la maximum 30% din salariul de bază, infornează, de asemenea, documentul.
Din cauza constrângerilor financiare, însă, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleaşi dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare şi o pondere a sporurilor şi primelor de 51% din câştigul salarial.
La momentul elaborării bugetului pentru acest an, numărul total de angajaţi din sectorul bugetar se ridică la 1,187 milioane persoane, potrivit ultimelor date prezentate de Executiv.
Luna trecută, se anunța că prin noua lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice pregătită de Guvern pentru 2014 şi anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I în valoare de 800 lei, corespunzător salariul minim brut pe ţară de la 1 iulie, şi coeficienţii de ierarhizare existenţi, iar diferenţa dintre două clase de salarizare succesive va fi păstrată la 2,5%.
Tot prin noua lege a salarizării, cuantumul sporurilor, primelor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor va fi stabilit astfel încât, împreună cu salariile de bază, să nu depăşească creşterile salariale prevăzute pentru fiecare an în parte prin legile anuale speciale.
Pentru personalul încadrat pe studii medii care absolvă studii superioare se va asigura la promovare cel puţin clasa de salarizare deţinută anterior, aferentă gradaţiei avute.
Ponta: E nevoie de o schimbare pe care nu a făcut-o nimeni în 23 de ani
De altfel, și premierul Victor Ponta susținea, la sfârșitul lunii iunie, că s-a ajuns la aberația în care un medic rezident primește 1.000 de lei, iar "un chestor sau un director, care nu face nimic, 150 de milioane".
Șeful Guvernului a mai spus că este nevoie de un salarim minim pe economie şi de unul maxim: “Asta va fi o reformă cu adevărat reală a administraţiei publice, pentru că nu mai putem merge mai departe aşa. E nevoie de o schimbare pe care nu a făcut-o nimeni în 23 de ani”, declara Victor Ponta.
Guvernul apelează la o firmă de consultanţă internaţională pentru Legea salarizării
Potrivit Mediafax, Guvernul ar urma să apeleze la serviciile unei firme de consultanţă internaţionale pentru redactarea noii legi a salarizării în sistemul bugetar, după ce, în urmă cu trei ani, Legea-cadru a salarizării în sectorul public a fost redactată cu sprijinul Băncii Mondiale.
Consultantul va trebui să aibă experienţă în domeniu şi "prestigiu internaţional", o propunere de angajare în acest sens fiind deja înaintată Guvernului de către Ministerul Muncii.
"Propunem ca la elaborarea acestui proiect de act normativ să fie angrenată o firmă de consultanţă cu experienţă în domeniu şi de prestigiu internaţional", este propunerea avansată prin documentul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News