TRUMP vs. KAMALA HARRIS: Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtla| Interviu exclusiv Iulia Joja
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 01 noiembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”. Dialogul va fi preluat și de DC News.
Invitata lui Tudor Curtifan din această săptămână din cadrul podcastului „Obiectiv EuroAtlantic” este Iulia Joja, expert în securitate și profesor la Georgetown University in Washington DC.
Iulia Joja va analiza situația actuală în pragul alegerilor din SUA unde ne așteptăm la unul din cele mai strânse rezultate electorale din istoria alegerilor americane, în contextul în care lupta dintre fostul președinte republican Donald Trump și Kamala Harris, actuala democrată vicepreședinte a SUA este, la propriu, la baionetă și la mustață.
Emisiunea va fi difuzată, începând cu ora 11:00, vineri, 01.11. 2024.
Iulia Joja va aborda și bătălia pe statele swing, diferențele dintre temele de campanie a republicanilor și democraților, dar și perspective privind Europa și NATO în cazul unei noi administrații Trump.
Multe alte subiecte ce fac un interes bipartizan precum contracararea Chinei în Indo-Pacific sau dosarele care ar azi la nivel mondial: Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și Orientul Mijlociu vor fi analizate de Iulia Joja din perspectiva unei viitoare administrații democrate sau republicane.
Relația lui Donald Trump cu Rusia, planul de „capitulare a Ucrainei” și impactul asupra României vor fi explicate în cadrul podcastului. Printre multe alte subiecte.
Emisiunea va fi difuzată pe www.DefenseRomania.ro și toate platformele de social media ale publicației noastre.
Donald Trump vs. Kamala Harris: O confruntare cum nu a mai existat vreodată
Alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 nu seamănă cu niciun scrutin anterior. Candidatul republican, fostul preşedinte Donald Trump, a fost condamnat pentru o infracţiune penală şi a fost ţinta a două tentative de asasinat. Candidata democrată, vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris, a devenit candidată la preşedinţie după ce şeful statului în exerciţiu Joe Biden s-a retras din cursa electorală în iulie.
Trump a supravieţuit unei tentative de asasinat în timpul unui miting din 13 iulie în Pennsylvania, când un glonţ l-a lăsat cu o ureche însângerată, reamintesc Reuters și Agerpres. El a fost vizat pentru a doua oară de un presupus asasin în septembrie, în timp ce juca golf pe terenul său privat din Florida. Bărbatul a fost prins înainte de a fi apucat să deschidă focul.
În mai, Trump a devenit primul fost preşedinte condamnat penal, fiind găsit vinovat în toate cele 34 de capete de acuzare formulate în dosarul penal deschis în cazul falsului în acte contabile comis pentru a încerca să disimuleze plăţi menite să obţină tăcerea unei foste starlete porno, Stormy Daniels, cu care Trump ar fi avut o aventură. Trump urmează să-şi afle sentinţa în această speţă abia după alegeri.
Trump a refuzat să declare că va respecta rezultatele alegerilor din acest an şi continuă să susţină în mod fals că victoria lui Biden asupra lui la alegerile din 2020 a fost frauduloasă. Aliaţii săi pun bazele unui efort semnificativ de urmărire a sondajelor şi a unor potenţiale contestări postelectorale în justiţie.
Harris a prezentat propuneri care se referă la reducerea taxelor pentru o gamă largă de alegători şi a promis noi investiţii în îngrijirea copilului şi asistenţa medicală. Sondajele arată că ea a mai redus din avantajul lui Trump în ceea ce priveşte economia.
Cu toate acestea, inflaţia continuă să rămână un punct sensibil după ce a atins un vârf în 2022. Deşi rata inflaţiei a scăzut de atunci, alegătorii rămân îngrijoraţi de preţurile ridicate la alimente şi locuinţe.
Harris a vorbit despre investiţiile federale în infrastructură, energie curată şi producţie de cipuri despre care spune că vor genera creşterea locurilor de muncă pe termen lung.
Miliardarul republican a făcut din tarife şi reduceri de taxe elementele cheie ale argumentului său economic în faţa alegătorilor. El a spus că va tăia din cheltuielile federale, pe care republicanii le consideră vinovate de alimentarea inflaţiei şi de declanşarea creşterilor preţurilor de consum, şi că va reduce reglementările federale.
Trump a declarat totodată că va resuscita politicile de imigrare mai stricte din perioada în care a fost în funcţie pentru a stopa fluxul record de migranţi din Mexic în SUA şi că va efectua deportări în masă.
De partea cealaltă democraţii au făcut din dreptul la avort un subiect esenţial în campania lor din 2024, la doi ani după ce Curtea Supremă - propulsată de o majoritate conservatoare pe care Trump a instalat-o - a anulat hotărârea de referinţă Roe v. Wade din 1973 şi a decis că avortul nu mai este un drept constituţional.
Sondajele de opinie relevă că majoritatea americanilor nu sunt în favoarea limitelor stricte privind drepturile reproductive, iar democraţii speră că ameninţările la adresa acestor drepturi vor încuraja milioane de femei şi independenţi să-i voteze anul acesta.
Harris a pledat pentru o legislaţie federală care ar restabili dreptul constituţional la avort.
În replică, Trump a apreciat că problema ar trebui lăsată la latitudinea fiecărui stat în parte, a spus că nu sprijină o interdicţie naţională asupra pr
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News