Urmărește emisiunea live
Buget persoane handicap. Borza spune ce nimeni nu a îndrăznit să zică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Achizitii publice, bani
Achizitii publice, bani
Deputatul independent Remus Borza a explicat, la DCNews, de ce reprezintă o inițiativă bună faptul că indemnizaţiile şi cheltuielile cu asistenţa socială nu vor mai fi alocate de la nivel central în bugetul de stat pe acest an, ci vor fi trecute la bugetele autorităţilor locale.   

„Nu putem tolera la infinit risipa de resursă financiară din administrația publică locală, care a devenit, în ultimii ani, cea mai mare gaură neagră a bugetului de stat. În 2017 și 2018, primăriile şi consiliile judeţene au avut venituri proprii și alocări bugetare de peste 130 miliarde lei anual. În 2019, veniturile primăriilor au crescut de la 67 la 77 miliarde lei, în jur de 70 miliarde lei urmând să aibă și consiliile județene. Din momentul integrării în Uniunea Europeană, am alocat peste 250 miliarde euro administraţiei publice! Pe ce am cheltuit atâta bănet câtă vreme doua treimi din satele României nu au gaze, canalizare, apă curentă sau asfalt? În timp ce banii se duc pe borduri, panseluţe, ajutoare sociale și salarii pentru armata de peste 700.000 de functionari publici din administrație, satele, comunele și orașele României au rămas într-un stadiu incipient al dezvoltării și modernizării", a spus deputatul Remus Borza la DCNews.

„Autoritățile administrației publice locale cheltuie discreționar și ineficient resursa publică, cerând, în fiecare an, mai multe alocări de la bugetul de stat. Intrând deja într-un an electoral, Guvernul PSD a înțeles să cedeze din nou șantajului primarilor, câtă vreme sunt cei mai destoinici agenți electorali. 100% din impozitul pe venit va rămâne primăriilor și consiliilor județene. În momentul în care Guvernul, dându-le mai mulți bani primarilor, a intenționat să le transfere și plata unor indemnizații și alocații sociale (alocații pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap), primarii s-au revoltat. Ei nu vor cheltuieli impuse de Guvern, ci doar venituri mai mari de la Guvern. Ori, la 2 kg de carne, dai și un 1 kg de oase. Doar așa poți să-i responsabilizezi pe primarii și președinții de consilii județene, care sunt adevărații baroni ai României", a afirmat deputatul, oferind ulterior și un exemplu.

„În România sunt înregistrate 812.594 de persoane cu dizabilități, din care doar 2,2%, respectiv 18.015, sunt instituționalizate, restul de 794.579 fiind neinstituționalizate. Raportul de 98% versus 2% între cei neinstituționalizați și instituționalizați confirmă o practică curentă și o conivență infracțională între mai bine de jumătate din numărul persoanelor cu handicap și reprezentanții autorităților publice. A devenit o modă, în multe orașe și comune ale României, să fii posesorul unui atare certificat, deși nu ai niciun handicap. Dai o șpagă la domnu' primar ca să iasă ancheta socială favorabilă, îi promiți că îl votezi pe viață, ori că îl ajuți pe la acareturile din curte, încă un plic la Comisia de evaluare și ești beneficiarul lunar a aproape 1.000 lei nemunciți. Ori, transferând aceste cheltuieli în sarcina primăriilor și plătindu-le din bugetul acestor instituții, devii mult mai responsabil, față de situația în care aceste indemnizații erau plătite direct de Guvern. Evident că s-ar impune un audit și o evaluare de către o Comisie națională de experți a tuturor acestor certificate de handicap eliberate pe bandă rulantă în ultimii 20 de ani. Cei care au fraudat bugetul de stat, beneficiari, membri ai Comisiilor de evaluare sau reprezentanți ai autorității publice să fie deferiți justiției și să plătească retroactiv prejudiciu la bugetul de stat. Prea am ajuns o țară de handicapați și de șomeri, în condițiile în care economia reală înregistrează un deficit de peste 1 milion de angajați. Prea am cultivat această mentalitate de asistat, de trântor de lux, care stă cu mâna întinsă la pomana statului, doar pentru ca unii să obțină niște voturi sau să se perpetueze în funcții publice. Și de la atâta nemuncă, unii concetățeni au luat-o razna. Dacă până mai ieri aveam doar câte un nebun într-un sat, acum avem sate întregi de nebuni. Iată că se adeverește vorba: statul degeaba te înnebunește", a spus Remus Borza.

„Transferul plății unor ajutoare sociale de la bugetul de stat la primării reprezintă doar un paliativ. Ca să însănătoșim administrația locală va trebui să o reformăm din temelii, urmând modelul polonez, o țară dublă ca populație și cu 90.000 de km pătrați mai mare decât România, care, în 1998, și-a înjumătățit numărul de UAT-uri. Noi continuăm să defilăm, de mai bine de 30 de ani, cu 3.200 de primării, în condițiile în care avem peste 400 de comune și câteva zeci de orașe care nu mai îndeplinesc de mulți ani numărul minim de locuitori pentru a beneficia de acest statut. Reforma administrației publice locale, restructurarea aparatului bugetar, modernizarea și eficientizarea instituțiilor statului, acestea ar trebui să fie adevăratele priorități ale unei guvernări responsabile. Măsurile populiste luate de Guvern în ultimii ani, prin care dăm la toată lumea după nevoi și nu după posibilități, vor ruina țara. Atenție, vine criza!", a declarat deputatul Remus Borza.

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel