Ingrediente
- 100 g migdale măcinate
- 100 g stafide
- 100 g unt
- 100 g curmale
- 4 linguri iaurt
- 50 g zahăr pudră
- 2 pliculete zahăr vanilat
- coaja de la o portocală
- coaja de la o lămâie
- 3 ouă
- 100 g făină
- praf de copt
- 2 linguri cacao
Pentru siropul caramel
- 200 g zahăr
- 100 ml lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 lingurite aromă caramel
Cum se prepară
Se scot sâmburii curmalelor şi se macină împreună cu migdalele şi stafidele. Se adaugă zahărul şi untul şi se amestecă bine. Separat, se sparg ouăle şi se pun unul câte unul în compoziţia de fructe confiate, se adaugă iaurtul, praful de copt, coaja de lămâie şi de portocală, zahărul vanilat, cacaua şi, la sfârşit, făina, potrivit retete.unica.ro.
Se amestecă uşor, se toarnă în forme rotunde şi se bagă în cuptorul încins la 200˚C. După ce s-a copt, se scot şi se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Între timp, se caramelizează zahărul, se adaugă vanilia şi laptele şi se lasă să fiarbă până se leagă. Se toarnă siropul peste forma de budincă şi se serveşte, după ce s-a lăsat 2-3 ore la rece.
Citește și:
Prăjiura Jerbo. Rețeta veche românească
INGREDIENTE:
(pentru o prăjitură 22*32 cm)
Pentru foi:
500 g făină
250 g unt (80% grăsime)
1 ou + 2 gălbenuşuri
150 g zahăr pudră
2 linguri smântână ( aproximativ 80 g
1 linguriţă bicarbonat stinsă cu suc lămâie
1/2 linguriţă esenţă vanilie
Pentru umplutură:
6 linguri gem de prune
3 linguri gem de caise
180 g nucă măcinată
3 linguri zahăr tos
Pentru glazură:
150 g zahăr pudră
2 linguri cacao
1 lingură ulei fierbinte
40 ml apă caldă – fierbinte
Cum se prepară
Pentru a realiza foile, amestecăm toate ingredientele până obţinem un aluat neted şi elastic. Îl împărţim în 4 părţi egale pe care le vom întinde în foi subţiri de 22*32 cm. Punem prima foaie în tavă tapetată cu hârtie de copt. O ungem cu 3 linguri gem de prune, apoi presărăm 60 g nucă măcinată, iar peste nucă împrăştiem cât mai uniform o lingură zahăr tos. Acoperim cu o foaie pe care o vom unge cu gem de caise, scrie divainbucatarie.ro.
Repetăm operaţiunea cu nuca, zahărul şi încă o foaie ce va fi unsă cu gem de prune şi nucă. Ultima foaie o înţepăm cu furculiţa uniform. Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 30 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Încălzim uleiul şi apa împreună până aceasta devine fierbinte, apoi adăugăm treptat zahărul amestecat cu cacao şi amestecăm până se omogenizează. Trebuie să lucrăm rapid, astfel încât atunci când întindem glazura să nu fie rece, să o poată fi întinsă uniform. Opţional, peste această punem nucă tocată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- SUA și Coreea de Sud blochează transporturile de petrol din Coreea de Nord. Cooperare ilegală cu Rusia, suspectată
- Musaca de post, rețeta simplă. Cine a zis că fără carne n-are gust?
- Ruptura dintre Harry și William, tot mai adâncă. Condiția Ducelui de Sussex pentru a veni de Paște în Marea Britanie
- Horoscop 27 martie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care trebuie să facă schimbări la serviciu. Șefii te vor privi cu alți ochi
- Modificare majoră în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu (AFM): Am învățat de anul trecut / video
- Cele mai vândute telefoane din lume. Samsung nu este nici măcar în top 10
- Șoferii, constrânși fizic să reducă viteza. Titi Aur, despre măsura care îi deranjează pe teribiliști: Forțată, dar necesară! / video
- Mircea Coșea analizează ”războiul șefilor de la guvern cu șefii BNR”: Trebuie să ne speriem!
- Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu, AFM: Buget record! Actele necesare
- Noi reguli în aeroporturile din România, din 31 martie. Poliția de Frontieră explică ce se schimbă odată cu intrarea în Schengen aerian