Budăi, anunţ de ultimă oră legat de voucherele sociale
Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit, duminică seară, despre voucherele sociale.
„Săptămâna viitoare, vom încheia activitatea de retribuire. Am avertizat de la început că va fi mai complicată prima tranşă, pentru că include patru pași”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, precizând că persoanele care vor avea probleme cu cardurile pot găsi rezolvarea printr-o sesizare.
Referitor la salariul minim, ministrul Marius Budăi a făcut câteva precizări. „Trebuie să găsim o soluţie de majorare printr-o soluţie cu mediul de afaceri, pentru că, practic, situaţia este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului, vrem să avem aceste discuții, ca din ianuarie să se aplice o majorare a salariului minim", a spus Marius Budăi în emisiunea „News Magazine”, moderată de Mihaela Bârzilă la Antena 3.
Cine primește voucherele sociale
Vouchere sociale sunt acordate pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiari de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 lei.
Totodată, acestea sunt acordate persoanelor încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanelor fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare. Înainte de fiecare alimentare a tichetului social, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va actualiza lunar listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.
Citește și...
Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum
Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.
„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.
„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”
„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News