București versus Cluj. Unde sunt salariile mai mari?
Cele două mari orașe ale țării, București și Cluj, au de împărțit locurile din clasamentul celor mai mari salarii din țară.
Un cotidian de la noi a realizat o analiză comparativă a salariilor din cele două mari orașe, în baza statisticilor de la Institutul Național de Statistică (INS) și a trecut în revistă și câteva costuri, pentru ca tu să-ți faci o idee despre resursele pe care ar trebui să le consumi în funcție de alegerea făcută, scrie Cluju.ro.
Astfel, datele arată că în București, în luna mai 2021, erau încadrați în muncă un număr de 1.044.753 de angajați, în timp ce Cluj-Napoca a absorbit pe piața sa un efectiv de 263.327 de salariați.
Dar întâi de toate, să vedem cu ce fel de oferte de angajări vine Cluj-Napoca, pentru că Bucureștiul știm că este ofertant la acest capitol. La o primă căutare, observăm că se caută deopotrivă product marketing specialist, social media specialist, administrator rețea și tehnician suport It, programator, biolog, biochimist, tehnician calitate, cât și recepționer, consilier vânzări, asistent departament logistic, economist, tehnician sisteme de securitate, specialist HR, educator, electricieni, dar și curieri, lucrători comerciali, șoferi, agenți imobiliari, stivuitoriști, sudori și lista poate continua, la fel de diversă ca în Capitală.
Sunt joburi din toate domeniile, atât full-time, cât și part-time, care necesită diplomă de studii superioare sau nu.
București – Cluj, costurile nivelului de trai și salariul
Revenind la comparația dintre cele două orașe, deși Capitala rămâne încă principalul punct de atracție pentru cei care vor să-și găsească un job, Clujul devine de la an la an un oraș tot mai ofertant, efervescent, cu un ritm de dezvoltare tot mai alert, fiind ca un magnet pentru tinerii care vor să studieze la facultățile din inima Transilvaniei.
Mai mult, faptul că orașul din vestul României va avea în următorii ani metrou și un tren metropolitan pot cântări destul de mult. În antiteză, însă, Bucureștiul atrage prin prisma costurilor de trai mai reduse, cât și prin locuințele mai accesibile.
Dacă ne referim la chirii, acestea sunt mult mai ridicate în Cluj, unde vei plăti pe un apartament cu o cameră (care nu se află în centrul orașului) circa 1,410 lei. În București, chiria pentru același apartament se ridică la 1,393 lei. Diferența nu e mare, dar ea există.
Când vine vorba despre prețul apartamentelor, Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai scumpe locuințe din România, cu o medie de 1.890 de euro pe metru pătrat util. Pentru comparație, în Bucureşti, prețul pe metru pătrat ajunge la 1.540 de euro.
Utilitățile sunt mai scumpe în București
În schimb, bucureștenii plătesc mai mult pe utilități, aproximativ 527.97 de lei (aici fiind incluse cheltuielile cu electricitatea, căldura, apa și gunoiul) pentru un apartament cu două camere, în timp ce clujenii plătesc doar 410.01 lei pentru același set de utilități, a calculat wall-street.ro.
Când vine vorba despre salariu, poate cel mai important în această ecuație, trebuie știut faptul că Bucureștiul este pe locul 1 la nivelul întregii țări, cu un salariu mediu net de 4.513 lei, în luna mai a acestui an, față de 4.148 de lei, cât se câștigă la Cluj, arată statisticile INS.
În ordinea salariilor pe județe, urmează în clasament Timș (3.820 lei), Sibiu (3.747 lei), Ilfov (3.498 lei), Iași (3.449 lei), Gorj (3.323 lei), Brașov (3.260 lei), Mureș (3.256 lei), Galați (3.246 lei), Bacău (3.185 lei), Prahova (3.159 lei), Argeș (3.147 lei), Tulcea (3.132 lei), Constanța (3.119 lei).
Joburi oferite de BNR
Iar dacă te afli în cătarea unui loc de muncă, nu strică să te uiți și pe joburile scoase la concurs de BNR. Banca Naţională a României are nevoie de 100 de oameni în perioada următoare, iar joburile oferite sunt atât pentru Capitală, cât și pentru Cluj-Napoca sau alte orașe ale țării, pe poziții diverse, în domenii de activitate foarte diferite.
„Avem în prezent 60 de posturi scoase la concurs şi urmează să mai publicăm probabil încă 40. Deci 100 de posturi în perioada următoare sunt scoase la concurs din aproape toate zonele de activitate.
Deci apar multe posibilităţi şi oportunităţi şi prima condiţie este însă ca cineva să aplice pentru aceste posturi. Procesul de aplicare la posturi a fost semnificativ simplificat, este foarte simplu, presupune puţine documente şi totul se face online. Deci suntem suntem bucuroşi să invităm pe oricine care doreşte acest lucru” a declarat Mugur Tolici, director HR în cadrul BNR, pentru Ziarul Financiar.
Pandemia a dat peste cap recrutările în cadrul BNR, așa cum s-a întâmplat și în cadrul altor instituții. Banca se confruntă în prezent cu un deficit de personal. Posturile pentru care se găsesc cel mai greu candidați sunt cele din zona de IT şi risk management.
„Am avut situaţii în care nu s-au înscris candidaţi sau au fost înscrişi foarte puţini. Am mai avut situaţii în care candidaţii au renunţat după înscriere.
În pandemie, în anumite zone, precum cea de IT sau cea de risk management, era greu să găseşti candidaţi. Concursurile pentru posturi sunt destul de dificile, ceea ce îi poate descuraja pe unii dintre candidaţi”, a mai spus reprezentantul instituției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News