Bucătarul Vlăduț le vine în ajutor gospodinelor cu ”pâinea lui Moș Crăciun”, o pâine specială cu gust dulce-fructat
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Bucătarul Vlăduț a explicat cum se pregătește o rețetă inedită și foarte interesantă de pâine, pe care a denumit-o „Pâinea lui Moș Crăciun”. 

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și gospodinele nu mai contenesc în căutarea unor rețete mai speciale, Vlăduț, bucătarul de la Super Neatza le vine în ajutor cu o rețetă inedită și foarte interesantă de pâine, pe care a denumit-o „Pâinea lui Moș Crăciun”.

Pâinea lui Moș Crăciun - Ingrediente

1 kg făină tip 650
60 gr drojdie proaspătă
1 lingură de zahăr brun
350 - 400 ml apă caldă
100 ml lapte cald
150 gr fructe deshidratate
50 gr nuci
100 gr unt topit
semințe de mac

Pentru servit:

brânză nobilă cu mucegai
brânză cremoasă, tartinabilă
fistic
dulceață de zmeură
zmeură proaspătă

Pâinea lui Moș Crăciun - Mod de preparare

Se începe cu pregătirea drojdiei, care este elementul principal în reușita pâinii. Se încălzește laptele și se desface drojdia în el împreună cu zahărul brun și 1-2 linguri de făină. Se lasă maiaua deoparte pentru zece-12 minute, timp în care ar trebui să își dubleze volumul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că drojdia nu este de calitate.

Între timp, se cerne făina într-un vas încăpător și se amestecă cu sarea. Se pune și untul la topit și se lasă la temperat. Fructele uscate se toacă în bucăți mai mici, iar nuca mai întâi se prăjește ușor, apoi se toacă mărunt. Se încălzește și apa.

Când toate aceste ingrediente sunt pregătite, se începe frământarea aluatului de pâine. Se face o adâncitură la mijlocul făinii și se pune acolo maiaua activată. Apoi se toarnă treptat din apa caldă, în timp ce se amestecă maiaua cu făina din vas. Se adaugă și fructele uscate și nucile și se continuă frământarea aluatului. La final, se adaugă untul topit și temperat încorporând câte puțin în aluat. Aluatul obținut se lasă la dospit la loc cald și acoperit cu ștergare, notează a1.ro. Din acest aluat se modelează 4-5 pâini sub formă de baghete, dar ascuțite la capete. Unul din capetele pâinii se trece prin semințe de mac pentru un decor mai interesant.

Se așază pâinile în tava tapetată cu hârtie de copt și se coc la 175 de grade, pentru 50-60 de minute.

Pentru servit, se prepară o cremă de brânză prin amestecul de brânzeturi la care se adaugă fistic tocat mărunt.

Pâinea lui Moș Crăciun poate fi tartinată cu crema de brânzeturi sau cu dulceața ce zmeură, dar merge savurată și cu ambele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel