Bronzul artificial crește riscul de a face cancer de piele
Numărul persoanelor în vârstă de până la 40 de ani din Statele Unite care suferă de cancere de piele a înregistrat o creştere alarmantă în ultimele patru decenii, în mare parte, din cauza folosirii saloanelor de bronzat, informează un studiu publicat în ultimul număr al revistei Mayo Clinic Proceedings, informează Science Daily.
Cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA au studiat statisticile referitoare la pacienţi din Minnesota, cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, care au fost diagnosticaţi cu această formă de cancer în perioada 1970 – 2009.
Potrivit analizei, în ultimele patru decenii, incidenţa acestui tip de cancer a crescut de opt ori în rândul femeilor tinere şi de patru ori la bărbaţi.
„Ne-am aşteptat să avem astfel de rezultate, în condiţiile în care studiile precedente au sugerat acelaşi lucru. În plus, datele Institutului Naţional de Oncologie arată o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de piele în special în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani”, a declarat Jerry Brewer, autorul cercetării şi medic dermatolog în cadrul Clinicii Mayo.
Această ”explozie” a cancerelor de piele s-ar putea datora folosirii tot mai frecvente a saloanelor de bronzate, consideră specialiștii, persoanele care aleg să meargă la astfel de centre prezentând un risc cu 74% mai mare, comparativ cu cele care nu se duc la solar.
De altfel, principalul vinovat al apariţei acestei maladii este soarele, mai ales că razele ultraviolete au devenit mult mai periculoase în ultimii ani.
Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer, la nivel mondial anual murind 60.000 de persoane afectate.
În România, se înregistrează până la 2.000 de noi cazuri pe an, potrivit Societăţii Române de Dermatologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News