Brexit: Noi negocieri la Bruxelles. Variante de compromis pentru Theresa May
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 07 feb 2019, 07:12
WhatsApp
Discuție Theresa May și Jean Claude Juncker
Discuție Theresa May și Jean Claude Juncker
O nouă încercare a premierului britanic pentru a obține un acord de Brexit are loc astăzi la Bruxelles.

Premierul britanic Theresa May se întâlneşte joi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu cel al Consiliului European, Donald Tusk, în încercarea de a găsi o ieşire din impasul creat de respingerea de către parlamentul de la Londra a acordului privind Brexitul, a cărui renegociere liderii europeni o resping însă cu fermitate. ''Mâine voi avea plăcerea să o primesc pe premierul britanic (Theresa May) şi ea ştie că Comisia Europeană nu este dispusă să redeschidă chestiunea clauzei de salvgardare pentru frontiera irlandeză inclusă în acordul de retragere a Regatului Unit din UE, a punctat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu premierului irlandez Leo Varadkar, transmite agenţia EFE.

Acesta din urmă s-a declarat totuşi încrezător că o soluţie poate fi găsită, dar a admis că ţara sa se pregăteşte şi pentru scenariul unui no-deal, adică o ieşire a Regatului Unit din UE la 29 martie fără niciun acord. După ce guvernul condus de Theresa May a activat pe 29 martie 2017 articolul 50 din Tratatul UE ce declanşează procesul ieşirii unei ţări din blocul comunitar, Londra şi Bruxellesul s-au angajat în negocieri dificile privind condiţiile retragerii Regatului Unit din UE şi cadrul relaţiilor lor post-Brexit.

Citește și: Timmermans, mesaj dur: Absolut niciodată! Nu voi fi complice"

Mandat nou de la deputați

Negociatorii celor două părţi au convenit la finele anului trecut un acord şi o declaraţie politică privind Brexitul, care au fost însă respinse pe 15 ianuarie de parlamentul de la Londra în special din cauza clauzei de backstop (plasă de siguranţă) în virtutea căreia Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Theresa May a primit pe 29 ianuarie din partea deputaţilor un mandat de a negocia din nou cu Bruxelles-ul pentru a elimina această clauză controversată sau măcar pentru a o înlocui cu un mecanism mai puţin constrângător. Dacă blocul comunitar va accepta, acordul revizuit va fi supus unui nou vot în Camera Comunelor la o dată ce urmează a fi stabilită.

Citește și:

Donald Tusk: Exist un loc în iad pentru arhitecții Brexitului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?