Brățări electronice și telefoane pentru agresori și victime. Comisar-șef Chirvăsuță a spus cum funcționează sistemul: Au fost situații când unii s-au temut că vor fi urmăriți
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Angela Chirvăsuță, comisar-sef de Poliție, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a explicat care este sistemul după care funcționează brățările electronice și telefoanele mobile pentru agresori și victime.

Comisarul-şef de poliţie Angela Chirvăsuţă a fost întrebată despre modul în care funcționează brățările electronice pentru agresori și cât de eficient este acest sistem pentru a ține victimele la distanță de cei care vor să le facă rău:

„Brățările electronice funcționează?“, a întrebat Jurnalistul Val Vâlcu.

„Funcționează! Momentan este un program pilot în Iași, Vrancea, Mureș și București. De la 1 octombrie au fost deja 56 de situații în care au fost implementate brățările, fiind vorba de o brățară care se montează la piciorul agresorului și de un telefon mobil care trebuie să fie purtat de agresor în permanență asupra lui. De asemenea, victima trebuie să poarte un telefon mobil, care este cumva în pereche cu cel al agresorului, pentru a nu se apropia unul de celălalt. E nevoie și de acordul victimei pentru implementarea unui astfel sistem de protecție.

Au fost situații când au fost victime care nu au dorit, nu au vrut să poarte acest telefon mobil asupra lor și nu au vrut să implementeze acest sistem de protecție, deși era dreptul lor. Trebuie să facem, totuși, o precizare. În momentul în care telefoanele nu se apropie unul de celălalt, deci nu se creează acea alarmă, atunci nu apar pe harta sistemului de urmărire. Până atunci, oamenii să nu se teamă, pentru că nu știe nimeni de la poliție unde se află în orice moment din zi sau din noapte.

În momentul în care ele se apropie și apare alerta de pericol, atunci apar pe hartă. Până atunci nu-i urmărește nimeni nici câți pași fac, nici unde se duc și nici cu cine se întâlnesc. Probabil din cauza asta, anumite victime, au avut reticența pentru a folosi sistemul ăsta, nu cumva să mă urmărească pe mine Poliția la orice oră din zi și din noapte pe unde mă plimb. Nu, nu te urmărește nimeni și de aceea apare pe hartă doar atunci când ești în pericol!“, a spus, la DC News, Angela Chirvăsuță, comisar-șef de Poliție.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Comisar-şef de poliţie Angela Chirvăsuţă: Într-o familie trebuie să existe iubire, armonie și nu teroare. Ele sunt peste 70% dintre victimele violenţei domestice

Violenţa domestică. Chirvăsuţă: Bătaia duce la frustrare, nu la educare! Nici animalul nu se dresează cu pumnul

Comisar-şef de poliţie Angela Chirvăsuţă a vorbit la Interviurile DCNews despre violenţa în familie, subliniind faptul că bătaia nu este, sub nicio formă, o metodă de educare a copiilor ci, dimpotrivă, are efecte dezastruoase pe termen lung pentru adolescentul de mai apoi şi adultul în devenire.

"Ordinul de protecţie provizoriu oferă victimei posibilitatea ca măcar în primele cinci zile, după ce se dezmeticeşte după evenimentul acela de violenţă, să aibă unde să stea. Adică îi permite să rămână în casă şi-l evacuează pe agresor, chiar dacă este proprietarul acelui domiciliu. Însă există şi situaţii în care Poliţia recomandă victimei să nu rămână la domiciliu dacă, de exemplu, acolo în casă rămân celelalte rude ale agresorului. Pentru că ar lăsa victima într-o situaţie de risc. Şi-atunci îi recomandă nişte adrese unde se poate duce ca să primească şi adăpost şi hrană şi consiliere profesională. Pentru că aceste adăposturi au parteneriate cu Direcţiile de muncă, pot fi direcţionate către anumite cursuri de specializare. Victimele sunt ţinute în aceste adăposturi şase luni, uneori chiar mai mult, până când reuşesc să se pună pe picioare şi să aibă un serviciu care să le permită să-şi plătească o chirie, dacă nu au proprietăţi" a precizat comisar-şef Chrivăsuţă, din partea Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  ”Violența în familie nu o să dispară niciodată”. Informații complete despre Ordinul de protecție provizoriu care te salvează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel