Bougatsa, plăcintă grecească umplută cu cremă de vanilie. Cel mai bun desert
Bougatsa este o plăcintă grecească dulce, umplută cu cremă de vanilie. Iată cum se prepară rețeta...
Ingrediente
- 150 g unt
- 1 pachet foi de plăcintă
Crema:
- 4 gălbenuşuri
- 200 g zahăr
- 100 g griș
- 3 linguri amidon
- 1200 ml lapte
- coajă rasă de lămâie
- esenţă de vanilie
În plus:
- unt pentru uns plăcintă
Cum se prepară
Gălbenuşurile şi zahărul se amestecă bine, până devin ca o cremă. Alternând cu laptele, adăugăm grișul şi amidonul amestecând bine cu un tel, să nu se formeze cocoloaşe. Punem vasul pe foc şi amestecăm încontinuu. Fierbem compoziţia până se îngroaşă ca o budincă. Dăm deoparte şi lăsăm să se răcorească, aromăm după gust cu esenţă de vanilie şi coajă de lămâie.
Foile de plăcintă se împart în 3. Fiecare foaie se unge bine cu unt topit, după care se suprapun. Punem 1/3 din cremă pe mijlocul foilor de plăcintă, apoi împăturim bine, astfel încât crema să fie bine închisă. Se procedează întocmai şi cu celelalte două teancuri de foi de plăcintă, potrivit dulciurifeldefel.ro.
Bougatsa se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi se unge bine cu unt topit. Se dă la cuptor la 200 grade, pentru cca 15-20 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra. Se pudrează cu zahăr pudră vanilat. Se serveşte caldă său rece, după preferinţa.
BONUS: Alevropita, plăcintă grecească cu feta
Ingrediente
300 g făină
jumătate de linguriță de sare
2 ouă bătute
375 ml de lapte
60 ml de apă
275 g brânză feta sfărmată
5 linguri ulei de măsline
Cum se prepară
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-un castron potrivit se amestecă făina, sarea, ouăle, laptele și apa. Se amestecă până se obține un aluat omogen. Tava în care se va prepara alevropita se încălzește în cuptor timp de 4-5 minute, potrivit retete.unica.ro.
Se scoate din cuptor și se unge cu 3 linguri de ulei de măsline cu ajutorul unei pensule. Aluatul se adaugă în tavă și se nivelează cu ajutorul unei spatule. Deasupra se adaugă brânza feta sfărmată și se stropește cu cele 2 linguri de ulei de măsline.
Alevropita se coace pe raftul de jos al cuptorului timp de 25 – 30 de minute sau până ce marginile plăcintei au început să se desprindă de pe marginile tăvii. Plăcinta se lasă la răcit timp de 5 minute înainte de a fi tăiată cu un cuțit zimțat sau o rotiță pentru pizza.
Sau poate preferi o plăcintă grecească tradițională.
Ingrediente
- 1 kg spanac
- 1 ceapă
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță mărar uscat
- 1 lingură pătrunjel crud
- 200 g telemea
- 4 ouă
- 2 linguri smântână
- 150 g unt topit
- 12 foi plăcintă
- sare, piper
Cum se prepară
Spanacul se curăţă, se spală bine şi se lasă la scurs. În ulei se căleşte ceapa, se adaugă spanacul, se acoperă cu un capac şi se lasă pe foc 10 minute, potrivit retete.unica.ro. După acest timp, se ia capacul şi se lasă pe foc să se evapore lichidul. Se potriveşte gustul de sare, piper, mărar şi pătrunjel. Ouăle se bat şi se amestecă cu brânza şi smântâna şi se amestecă cu spanacul.
Tava de copt se unge cu unt topit şi se aşază 6 foi, unse între ele fiecare cu unt topit. Se pune amestecul de spanac, se uniformizează şi se aşază celelalte foi unse între ele cu unt topit. Se unge ultima foaie cu unt topit şi se dă la cuptor pentru 45 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News