Data actualizării:
Data publicării:

Boris Johnson nu sprijină vreun candidat intrat în cursa pentru a-l înlocui la funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi de premier

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Boris Johnson niciun candidat intrat în cursă pentru a-l înlocui la funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi de premier / Inquam Photos / George Călin
Boris Johnson niciun candidat intrat în cursă pentru a-l înlocui la funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi de premier / Inquam Photos / George Călin

Premierul britanic Boris Johnson a refuzat luni să sprijine vreun candidat care intră în cursa pentru a-l înlocui în fruntea Partidului Conservator şi ulterior a guvernului, afirmând că nu vrea să afecteze şansele nimănui, relatează Reuters. 

'Nu aş vrea să afectez şansele cuiva oferindu-mi sprijinul', a declarat Boris Johnson în prima sa apariţie publică după momentul în care şi-a anunţat demisia din fruntea Partidului Conservator, săptămâna trecută.

Ultima care s-a înscris în cursa din cadrul Partidului Conservator a fost şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss.

În total până în acum în cursă s-au înscris 11 concurenţi, dar partidul anticipează aproximativ 15 candidaturi. Geoffrey Clifton-Brown, trezorierul Comitetului din 1922, responsabil cu organizarea internă în partid, s-a declarat încrezător duminică la postul de radio LBC că cei doi finalişti vor fi cunoscuţi până pe 20 iulie.

Un calendar mai precis este aşteptat luni, cu o posibilă închidere a depunerii candidaturilor marţi, potrivit Sunday Telegraph. Se urmăreşte ca votul final, deschis doar membrilor Partidului Conservator, să facă posibilă desemnarea câştigătorului până la începutul lunii septembrie.

Citește și - 11 lideri conservatori candidează pentru a-i succeda lui Boris Johnson la funcţia de preşedinte al partidului şi de premier

 

În Marea Britanie un comitet executiv al conservatorilor va stabili săptămâna aceasta calendarul scrutinului care îl va desemna pe succesorul lui Boris Johnson în funcţia de preşedinte al partidului şi de premier. 

Acesta şi-a anunţat demisia joi, dar rămâne premier în exerciţiu până la numirea unui nou lider al formaţiunii. Competiţia este deja acerbă, 11 lideri conservatori anunţându-şi până acum decizia de a candida.

Între aceştia, foştii miniştrii de la finanţe Rishi Sunak şi de la sănătate Sajid Javid, cei care au declanşat atacul la Boris Johnson, şi un alt fost ministru al sănătăţii şi de externe, Jeremy Hunt. Ultimul anunţ în acest sens a fost făcut aseară târziu de actuala şefă a diplomaţiei Liz Trass, scrie RADOR.

Cu o poziţie slăbită considerabil după o serie de scandaluri, între care cel legat de petrecerile desfăşurate în Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori şi demisii în lanţ din cabinet, Boris Johnson a fost constrâns să-şi dea demisia, dar a spus că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier. Vezi articolul inițial aici!

VEZI ȘI: Boris Johnson a dat asigurări joi că îi va lăsa succesorului său „deciziile bugetare majore"

 

Premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări joi că îi va lăsa succesorului său „deciziile bugetare majore", a anunţat Downing Street la câteva ore după anunţul demisiei sale, relatează AFP.

Conform minutei Consiliului de Miniştri, Boris Johnson a subliniat că, până la plecarea sa, nu va încerca să aplice noi politici sau schimbări de direcţie majore.

„El a declarat că deciziile bugetare majore trebuie lăsate viitorului premier", conform unui comunicat transmis de Downing Street.

De la inflaţia ajunsă la niveluri record şi ajutoarele pentru costul vieţii şi până la riscurile de recesiune şi consecinţele nesfârşite ale Brexit-ului, succesorul lui Johnson va moşteni dosare economice dificile.

El va trebui să facă faţă de asemenea apelurilor provenite din propria tabără conservatoare de a reduce taxele atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, în contextul unei creşteri recente a taxelor pentru finanţarea asigurărilor sociale şi al majorării impozitelor pentru companii prevăzută pentru anul viitor.

VEZI ȘI: Boris Johnson a demisionat joi din funcţia de prim-ministru, declanşând operaţiunea de căutare a unui nou lider britanic care ar putea dura săptămâni sau luni, relatează Reuters



Candidaţii care doresc să concureze pentru conducerea partidului, şi ar putea fi mulţi, trebuie nominalizaţi de alţi doi parlamentari conservatori. Aceştia ţin apoi mai multe rânduri de vot secret, în urma fiecărui scrutin persoana cu cele mai puţine voturi fiind eliminată.

Acest proces este repetat până când rămân doar doi candidaţi. Voturile se ţineau până acum în fiecare marţi şi joi, dar parlamentul intră în vacanţa de vară pe 21 iulie, aşa că procesul ar putea fi accelerat.

Ultimii doi candidaţi sunt supuşi unui vot poştal în rândul membrilor Partidului Conservator, câştigătorul fiind numit lider.

Liderul partidului cu majoritate în Camera Comunelor este de facto prim-ministru. El nu este obligat să convoace alegeri anticipate, dar poate face acest lucru, notează Reuters.

Durata procesului de alegere a noului lider poate varia în funcţie de numărul de candidaţi. Theresa May a devenit lideră a partidului în mai puţin de trei săptămâni după ce David Cameron a demisionat în 2016 şi alţi candidaţi s-au retras în timpul cursei.

Boris Johnson s-a confruntat cu fostul ministru al sănătăţii Jeremy Hunt în cursa din cadrul Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Theresa May în 2019 şi şi-a început mandatul la două luni după ce May şi-a anunţat intenţia de a demisiona.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel