Data publicării:
Bomba din sondajul american. Ce mesaj le-a transmis Băsescu lui Blaga și Antonescu
Traian Băsescu nu face declarații inutile, ba mai mult, nu lovește doar o țintă cu un mesaj. Ce a transmis Băsescu atunci când a decis să facă public sondajul comandat unei firme de consultanță din SUA? Ce l-a enervat pe Vasile Blaga, care a avut cea mai dură reacție la adresa lui Traian Băsescu de până acum? De ce au contestat pedeliștii sondajul american? Care va fi reacția PNL?
Practic, avansând cifrele stabilite de americani împreună cu declarația despre candidatul Dreptei, Băsescu începe negocierea unei alianțe anti-PSD la prezidențiale, pe model 2004.
Cifra magică: PSD 40%
În primul rând, Traian Băsescu vrea să demonstreze, bazându-se pe autoritatea unei mari firme interenaționale, că victoria candidatului PSD, în turul al doilea, nu este sigură. Această ipoteză motivează celelalte partide, care ar putea fi descurajate să se apropie de Traian Băsescu de replicile referendumului. Ținând cont de resentimentele celor 7,4 milioane de votanți la referendum, unii analiști văd scena politică împărțită în raportul de 6/4, între cei care continuă mesajul ”jos Băsescu” și cei care îl ignoră. Iar alianța de Dreapta ar presupune o asociere cu Băsescu. Cu un potențial de 60%, Ponta nu ar avea probleme cu un adversar care va fi tras de asocierea cu Băsescu la 40%.
Vezi și: Legătura cu Băsescu a firmei americane care a plasat PMP peste PDL
Ca să demonteze acest scenariu, sondajul american plasează PSD la 40%, iar indecișii care vor merge la urne în jur de 10%. Ținând cont că voturile indecișilor nu merg in corpore la PSD, acesta nu poate face 50%, așa cum s-a întâmplat în 2004 și 2009.
Candidatul PNL nu poate intra singur în turul doi
Preşedintele a spus, în contextul sondajului american, că este o ”glumă” ideea ca partidele de dreapta să meargă cu mai mulţi candidaţi la prezidenţiale, iar cel care va fi mai bine plasat va fi susținut de ceilalți. Această variantă pare a surâde PNL, care poate merge cu Crin Antonescu sau cu Klaus Iohannis. PNL, în sondajul american, are 12%. PMP și PDL, au 11, respectiv 9, așa că, dacă s-ar asocia, ar face 20%, ceea ce l-ar lăsa în afara jocului pe candidatul PNL. Este drept că un candidat susținut de Traian Băsescu riscă activarea electoratului din vara lui 2012. Aceasta este miza atragerii liberalilor în alianța din jurul lui Băsescu: dezactivarea votului tip USL.
Alianța DA, cel mai mare risc pentru Băsescu
În cazul în care PNL ar face o alianță cu PDL, intrarea în turul doi a candidatului susținut de aceasta nu va fi o problemă. Traian Băsescu și PMP sunt împinși într-o poziție secundară, cu un candidat fără șanse și o excludere din axa centrală a dezbaterii. Ca urmare, Băsescu va fi obligat să atace nu doar liderul (PSD și candidatul acestuia), ci și chalengerul (candidatul PNL-PDL), în speranța că îi va smulge o parte din electorat. Un scor slab la prezidențiale ar fragiliza PMP, care riscă să ajungă insignifiant în Legislativ, prin migrația parlamentarilor, după plecarea lui Băsescu de la Cotroceni. Cu o serie de primari care se retrag/sabotează PDL și cu un Băsescu virulent la adresa candidatului D.A., acestuia îi va fi greu să recupereze în turul doi. În plus, se pot aștepta dezvăluiri bombă și surprize devastatoare, din partea președintelui și a aparatului său de propagandă, în campanie.
De ce s-a enervat Vasile Blaga
Traian Băsescu a declarat, în aceeași emisiune ”Evenimentul zilei”, că partidele de dreapta trebuie să aibă un candidat unic, anunțat în iulie. Importanţa fiecărui partid în discuţiile pentru luarea deciziei este stabilită de ierarhia rezultată în urma alegerilor din luna mai.Este normal ca un candidat unic să fie stabilit cât mai repede, pentru ca electoratul să digere repoziționările de pe scena politică, iar indecișii să poată fi atrași. Ierarhia stabilită de alegerile europarlamentare, după sondajul american, lasă PDL fără candidat, căci este abia pe locul trei. De aceea s-a enervat Vasile Blaga, care va ajunge din nou într-o poziție subordonată lui Traian Băsescu.
Citește și: Sondajul PMP, costuri fabuloase, afirmă Sulfina Barbu
În concluzie, prin sondajul american Traian Băsescu vrea să arate că partidele din afara USD trebuie să se unească, într-o alianță din care să facă parte PMP, și să obțină o poziție de forță în cadrul negocierilor pentru ierarhia în cadrul alianței.
Notă: Calculele sunt valabile pentru turul I al prezidențialelor, unde se merge pe votul de partid. Șeful statului ar sugera că degeaba Crin Antonescu i-ar putea determina pe indeciși să îl voteze în turul II, dacă liderul liberal nu reușește, de unul singur, să se claseze pe primele două poziții în primul tur. Astfel, liberalii ar avea nevoie de o alianță pentru a intra în turul II, potrivit șefului statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News