Bolsonaro contestă rezultatele alegerilor din Brazilia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele în exercițiu Jair Bolsonaro contestă rezultatele alegerilor din Brazilia.

Avocații președintelui brazilian Jair Bolsonaro au depus marți o contestație la rezultatele alegerilor, după ce adversarul său de stânga Luiz Inácio Lula da Silva a fost numit câștigător.

Bolsonaro dorește ca autoritatea electorală să invalideze voturile exprimate pe unele dintre echipamentele de vot electronic din țară.

Marcelo de Bessa, avocatul care a depus actele în numele lui Bolsonaro, a declarat reporterilor că anularea unor astfel de voturi l-ar duce pe Bolsonaro la 51% din voturile valabile rămase și îi va oferi o victorie, a raportat Associated Press.

Deși TSE (Tribunalul Superior Electoral) l-a declarat pe Lula da Silva câștigător al alegerilor din 30 octombrie, plângerea susține că termenul limită pentru verificarea extraordinară se va încheia pe 5 ianuarie 2023, autoritățile electorale având timp să investigheze afirmațiile lui Bolsonaro.

Ca răspuns la dosar, ministrul Alexandre De Moraes, președintele TSE, a declarat într-un mesaj că echipamentul în litigiu a fost folosit la ambele tururi de scrutin, dar plângerea lui Bolsonaro se referă doar la cel din 30 octombrie.

La primele alegeri, desfășurate pe 2 octombrie, Partidul Liberal al lui Bolsonaro a câștigat mai multe locuri în ambele camere ale Congresului decât oricare altul.

„Astfel, sub sancțiunea respingerii plângerii, reclamantul trebuie să adauge la plângere și rezultatele din primul tur, astfel încât aceasta să acopere ambele tururi ale alegerilor, în termen de 24 de ore”, a spus Moraes.

După rezultatele scrutinului, susținătorii lui Bolsonaro din multe orașe au respins rezultatul, ieșind în stradă în număr masiv și cerând un audit oficial al rezultatelor alegerilor, conform The Epoch Times.

Noul președinte brazilian, Lula, crede că țara sa va câștiga CM 2022

Preşedintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat, vineri, că nu mai este timp pentru a "judeca" alegerea Qatarului drept gazdă a Cupei Mondiale de fotbal 2022, care debutează duminică, adăugând totodată că este încrezător într-o victorie a selecţionatei "auriverde", informează AFP.

"Nu ştiu care este criteriul pentru alegerea Qatarului. Dar în orice caz, nu noi suntem cei care judecăm acest criteriu. Alegerea a fost făcută, s-a decis", a declarat şeful statului brazilian într-o vizită la Lisbona. "Selecţionatele au fost convocate, ele au început să se antreneze. Ceea ce vrem este ca jucătorii să joace bine pentru a ne oferi un spectacol tuturor", a adăugat Lula da Silva (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel