Boloș nu e sigur că va susține cota unică și după 2025: „E prematur de spus”
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a abordat, în cadrul unui interviu, subiecte de importanță majoră pentru economia României, printre care cota unică de impozitare și ajustările fiscale necesare conform cerințelor Uniunii Europene.

În ceea ce privește cota unică de impozitare, Boloș a subliniat că menținerea ei reprezintă o "linie roșie" pentru Partidul Național Liberal (PNL). El a accentuat importanța neutralității acestei cote și a susținut că, deși impozitarea progresivă poate avea sens în anumite condiții, cota unică reprezintă un stimulent fiscal pentru forța de muncă și este dorită de toți. Cu toate acestea, el a menționat că „e prematur să de spus” dacă va susține și după 2025 menținerea cotei unice.

„Am zis că în impozitarea progresivă face sens în momentul în care populația are un anumit nivel de trai care permite impozitarea progresivă. Înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni. E adevărat că la cei cu venituri mici iei mai puțin, la cei cu venituri mari mai mult, dar tot iei bani. Cota unică are această neutralitate, dacă vreți ca și factor de impulsionare fiscal, de a impulsiona forța de muncă, așa cum am precizat cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și care ne-o dorim cu toții. Este linie roșie ceea ce înseamnă cota unică și o susțin în continuare. E prematur de spus ce se va întâmpla”, a declarat Marcel Boloș, la Digi 24.

Referitor la ajustările fiscale necesare pentru a îndeplini cerințele Uniunii Europene, Ministrul Finanțelor a explicat că România are la dispoziție o perioadă de 7 ani pentru a ajusta deficitul.

Foto:  Inquam Photos / Octav Ganea

El a subliniat importanța unui proces de ajustare fiscală pe o perioadă mai lungă de timp, menționând că o tăiere bruscă a cheltuielilor ar fi dăunătoare și ar afecta serviciile publice majore. Boloș a estimat că ar fi necesar să tăiem cheltuieli de aproximativ 51 de miliarde de lei, subliniind că aceasta nu este o opțiune viabilă.

„Procesul de ajustare fiscală ar fi bine să fie pe o perioadă mai lungă de timp, să avem spațiul fiscal necesar. Comisia Europeană a propus o perioadă de 4 ani cu posibilitatea de prelungire de până la 7 ani, atunci când un stat membru implementează reforme consistente cum sunt ale noastre din PNRR. În aceste condiții avem posibilitatea de prelungire pe un termen de 7 ani”, a mai declarat ministrul.

În final, Boloș a subliniat că este esențial să avem o ajustare bugetară realistă și sustenabilă și a menționat că fiecare stat membru va avea o traiectorie proprie în acest sens. El a subliniat necesitatea unor ajustări mai fine pentru a implementa investițiile în mod eficient.

„Fiecare stat membru va avea o traiectorie. Așteptăm să se aprobe regulamentul și noile reguli în Parlamentul European și după aceea discuțiile cu fiecare stat membru în parte probabil la sfârșit de an pentru a defini o ajustare bugetară cât mai realistă. Este în favoarea țării noastre”, a spus Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel