Prof. Dr. Cătălina Poiană: Nu e nicio boală endocrină care să constituie într-o contraindicație la vaccinul COVID-19, cu precizarea că boala trebuie să fie stabilă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiul Medicilor din București, a fost întrebată dacă bolile endocrine autoimune au sau nu indicație de vaccinare COVID-19.

„Toate studiile efectuate până în prezent pentru validarea vaccinului COVID-19 nu au evidențiat practic reacții adverse la pacienții cu boli tiroidiene, sau cu alte boli endocrine, sau cu diabet zaharat. Practic, nu e cunoscută nicio boală endocrină, indiferent de etiologie, inclusiv etiologia autoimună. Mulți pacienți cu tiroidită cronică autoimună sunt interesați dacă se pot vaccina sau nu. Deci, repet: nu este nicio boală endocrină care să constituie într-o contraindicație la vaccinul COVID-19, cu precizarea că boala trebuie să fie stabilă.

De câte ori am fost întrebați pe parcursul pandemiei dacă bolile endocrine reprezintă un risc pentru infecția cu noul coronavirus, de fiecare dată am răspuns faptul că, în ceea ce privește patologia endocrină și în speță cea tiroidiană, pentru că de ea se vorbește cel mai frecvent, cea mai bună recomandare pe care o putem face pacienților noștri este ca ei să-și mențină o boală echilibrată din punct de vedere al funcției tiroidiene. Deci, ca să sintetizăm, bolile endocrine, inclusiv cele cu etiologie autoimună nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea COVID”, a spus, la TVR 1, Cătălina Poiană.

„Sunt poate doar niște măsuri de siguranță pe care trebuie să le luăm, nu neapărat la bolile tiroidiene autoimune, ci la bolile renale autoimune, cum ar fi insuficiența corticosuprarenală. Dacă, după vaccinarea COVID-19, apar reacții adverse, cele uzule, spre exemplu o febră sau o durere musculară, acestor pacienți li se recomandă să-și crească doza substitutivă glucocorticoidă pe care o aveau. Este o recomandare de rutină pe care noi o facem de obicei acestor pacienți”, a adăugat Cătălina Poiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel