Data publicării:

Boli tăcute, evoluează fără simptome. Le poți avea ani buni fără să știi

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dureri de cap
Dureri de cap

Unele boli evoluează ani întregi în tăcere, fără simptome evidente. Sunt oameni care suferă de aceste boli fără să știe până în momentul în care fac un consult de rutină sau, mai grav, își dau seama abia când au evoluat în stadii incurabile și apar simptomele. 

Printre bolile silențioase se află anumite forme de cancer (de exemplu bronho-pneumonar, hepatic, pancreatic, renal, uterin), hepatitele cronice cu virus B sau C, diabetul, hipertensiunea arterială. În multe cazuri pot trece ani buni până când boala iese la suprafață sau începe să dea de bănuit. 

Cancerul pulmonar mocnește în corp

Cancerul pulmonar, prima cauză de mortalitate prin cancer, poate evolua chiar și zece ani fără a fi descoperit. Abia în faza terminală apar tusea persistentă, durerile în piept, uneori febra, expectorația cu sânge. Dacă depistarea bolii este făcută timpuriu, creşte rata de supravieţuire cu aproape 50%.

Cancerul de col uterin, ignorat devine devastator 

La fel se întâmplă şi cu cancerul de col uterin, cauzat de infecţia cu papilomavirusul uman (HPV). Sunt zeci de tulpini HPV care pot declanșa infecții. Acestea nu sunt dureroase în prima fază şi pot fi descoperite numai cu ajutorul testelor specifice, respectiv testul Babeş-Papanicolau şi alte analize de laborator.

Diabetul, depistat din întâmplare

Una dintre cele mai comune boli care rămân nediagnosticate timp de mulţi ani după instalare este diabetul. Creșterea glicemiei este silențioasă, nu produce manifestări. Multe dintre persoanele care suferă de diabet nu ştiu că au această boală, afecţiunea fiind adesea depistată întâmplător. Dintre simptomele târzii ale acestei boli amintim: senzaţia de sete, oboseala şi scăderea în greutate.

Hipertesiunea arterială, „silent killer”

La fel este și hipertensiunea arterială, considerată „silent killer” - ucigaș tăcut. Multe persoane nu-și dau seama că au hipertensiune de ani întregi până în momentul în care fac un control de rutină ori suferă un puseu de hipertensiune care necesită intervenție medicală de urgență. Sunt pacienți care în urma unui puseu de tensiune suferă un accident vascular cerebral sau infarct și, din păcate, unii își pierd viața pe neașteptate. 

Hepatitele B şi C stau ascunse până ajung la ciroză

Virusurile hepatice B şi C cauzează unele dintre cele mai frecvente boli infecțioase. Vestea bună este că în prezent sunt disponibile tratamente care reușesc să învingă hepatitele B și C, cu condiția să fie depistate la timp. Numai că aceste boli evoluează zeci de ani fără simptome, iar netratate la timp, pot duce la ciroză, cancer hepatic, boli incurabile care duc inevitabil la deces. Ambele boli pot fi depistate prin teste simple de sânge. Important este să mergi la medic. Virusurile hepatitei B și C se transmit prin ace sau instrumente medicale contaminate, tratamente stomatologice sau avorturi în condiții improprii, obiecte folosite în comun (aparat de ras), raporturi sexuale neprotejate, tatuaje, piercinguri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel