Urmărește emisiunea live
BOLI CARDIOVASCULARE. Semnalele pe care le NEGLIJĂM: ”Mare greșeală”
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Profesorul Eduard Apetrei a vorbit în cadrul unui interviu acordat DCNews despre semnalele care pot avertiza o persoană ca are un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare.

”Vreau să mă refer la un semnal pe care ni-l dă o glicemie crescută, să-mi spună la un bolnav că va face o boală de inimă. Semnalul cel mai bun, că ați pomenit de simbolul metabolic, este greutatea corporală. Când vezi un om supraponderal, el are ghinionul să facă o boală de inimă mai mare decât un subiect care nu are o greutate corporală crescută. Iată sunt semnale. Un semnal foarte important este ce au avut părinții mei înainte, pentru că multe boli au determinare genetică, pe care în cardiologie nu o înțelegem prea bine, sunt foarte multe fenotipuri, dar au o determinare genetică. Dacă doi părinți au avut hipertensiune, copilul are șanse să aibă hipertensiune începând de la 20-30 de ani. Are șanse 70% să aibă hipertensiune. Zice: 'E, nu îmi tratez hipertensiunea pentru că și părinții mei au avut'. Iar e o foarte mare greșeală. Cu atât mai mult că părinții au avut, că dacă îi întrebi cum s-ar prăpădit părinții lui lasă ochii în jos și spune: unul a făcut accident vascular cerebral, unul a făcut infarct miocardic, unul stă la pat că nu se mai poate deplasa. Deci aceste semnale le socotesc importante înainte de a începe să faci investigații pentru bolnavi”, a declarat academicianul.

Vezi răspunsul integral:

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel