Data publicării:

Boilerele pe gaz ar putea dispărea din 2025 pentru combaterea crizei climatice

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Anul 2025 ar putea marca sfârșitul boilerelor pe gaz pentru a combate criza climatică.

Conform BBC, Agenția Internațională a Energiei (IEA) a transmis că boilerele pe gaz nu ar mai trebui să fie comercializate din 2025 dacă se dorește atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor până la jumătatea secolului. Acesta este unul din cei 400 de pași propuși de agenție pentru a avea emisii nete zero până în 2050. O altă propunere este oprirea comercializării mașinilor noi pe benzină sau diesel din 2035.

De acum, exploatarea cărbunelui, petrolului sau gazului, adică combustibililor fosili, nu mai este agreată de IEA. Raportul este considerat o contribuție importantă premergătoare Conferinței ONU pentru Schimbările Climatice din a doua parte a anului 2021 care va avea loc la Glasgow. Atunci, țările lumii vor încerca să pice de acord asupra măsurilor care vor fi luate pentru a pune în practică Acordul de la Paris.

Sectorul energetic trebuie curățat de emisii

 

Potrivit IEA, sectorul energetic este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperaturile globale. Pentru a menține Pământul un căim sigur pentru umanitate, oamenii de știință spun că încălzirea globală trebuie limitată la +1,5 grade Celsius până la finalul secolului.

Astfel, pentru a rămâne aproape de această țintă, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă la jumătate până în 2030 și trebuie să ajungă la zero în 2050. Noul studiu al Agenției pentru Energie oferă și o foaie de parcurs realistică pentru a ajunge acolo, creând simultan milioane de locuri de muncă la nivel mondial și stimulând creșterea economică.

Pași cheie pentru a ajunge la emisii nete zero în 2050

 

- Utilizarea combustibililor fosili va scădea drastic până în 2050. Fără noi situri de exploatare a petrolului sau gazului. Fără noi mine de cărbune.

- Emisiile din generarea electricității ajung la zero în economiile avansate până în 2035. Restul lumii ajunge în acest punct în 2040. 90% din energia produsă în 2050 va fi din surse regenerabile.

- Numărul de puncte de încărcare pentru mașini electrice crește de la un milion, astăzi, la 40 de milioane peste 10 ani.

- Până în 2035 se vând doar mașini noi doar dacă sunt electrice, iar din 2050 nu se mai vând camioane dacă nu sunt electrice sau bazate pe alte tehnologii verzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel