Bogdan Chirieac despre incidentul dronei doborâte în Marea Neagră: Dacă Rusia împinge lucrurile prea departe, se poate ajunge la o reacție dură
Un avion de vânătoare rusesc a lovit elicea unei drone americane, asta după ce a stropit-o cu combustibil.
Drona Reaper și cele două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în față și a aruncat combustibil în fața dronei fără pilot.
Russian Telegram channels published a video reportedly from the Su-27 fighter plane.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 15, 2023
It shows that the US MQ-9 Reaper drone was deliberately taken down by Russian fighter plane maneuvering - which got the drone into the jet trail of the plane. pic.twitter.com/DzJ1EdLD0b
Cât de mult cântărește acest eveniment dacă drona americanilor a decolat de la Câmpia Turzii?
”Eu cred că nu are importanță de unde a decolat drona. Important e comportamentul profund agresiv al Federației Ruse, fiindcă era o dronă în apele internaționale, într-o misiune de supraveghere, care a fost practic doborâtă de aviația rusă. Este un act de agresiune, un act de război. Faptul că SUA au ales să nu escaladeze e un lucru bun. România e parte NATO, România e bază de lansare pentru astfel de drone și avioane, și e bine că este așa. Suntem un stat care contează în alianța NATO - că nu ai un ministru de Externe care să valorifice lucrurile astea e o altă poveste, nu o discutăm acum - dar în mod evident este un nou act de agresiune săvârșit de Federația Rusă”, a declarat într-o intervenție telefonică, la România Tv, analistul politic Bogdan Chirieac.
Consecințe în cazul în care incidentul s-ar repeta
”Da, la un moment dat dacă se ajunge prea departe - gândiți-vă că ar fi fost un avion american cu piloți la bord, lucrurile ar fi stat cu totul altfel vis-a-vis de reacția americană. Adică se poate impune oricând un NO FLY ZONE, o zonă de interdicție aeriană asupra Ucrainei. Deocamdată ea este aproape zonă de interdicție datorită armelor antiaeriene furnizate Ucrainei de către occident. Vedeți că aviația rusă nu patrulează prea des pe cerul Ucrainei fiindcă le e teamă de interceptare, dar DA, vă dați seama că dacă Rusia împinge lucrurile prea departe, poți ajunge la o reacție dură. Deocamdată SUA a spus simplu: Nu ne impresionați, am pierdut drona, dar vom continua să vă supraveghem. Acesta este mesajul Pentagonului și al Departamentului de Stat”, a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News