Data publicării:

Chirieac: Ce a însemnat Ariel Sharon pentru România. "Din acest punct de vedere, fostul premier israelian cunoștea țara noastră"

Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
File photo of Israel's PM Sharon receiving a certificate of honorary citizenship from Haifa mayor Yahav in Haifa
File photo of Israel's PM Sharon receiving a certificate of honorary citizenship from Haifa mayor Yahav in Haifa

Ariel Sharon s-a stins din viață sâmbătă, 11 ianuarie 2013, după ce a stat în comă timp de opt ani. Analistul Bogdan Chirieac a vorbit despre figura emblematică a fostului premier israelian și despre ce a însemnat Ariel Sharon pentru întreaga lume și inclusiv pentru România. 

"Ariel Sharon a fost un mare în general și un mare politician al națiunii sale. Ariel Sharon înseamnă - în primul rând - o parte a istoriei statului Israel. A luptat pentru reînființarea acestui stat și după aceea a luptat pentru întăritatea statului ca politician. La fel ca mulți alți lideri din generația sa, avea și o legătură directă cu România pentru că soțiile sale au fost originare din Brașov. Prima soție a decedat, iar Ariel Sharon s-a căsătorit cu sora ei. Din acest punct de vedere, fostul premier israelian cunoștea și țara noastră. Ariel Sharon a fost numit "Leul lui Dumnezeu" sau "Regele Israelului" pentru că a fost un mare general pe câmpul de luptă. Dacă stăm să ne gândim, generalul Sharon l-a depășit pe politicianul Sharon", a spus analistul Bogdan Chirieac.

Ariel Sharon a decedat, sâmbătă, a anunţat presa israeliană. Fostul premier israelian a suferit un accident vascular cerebral la începutul anului 2006, în urma căruia a paralizat. De atunci a fost în comă şi era menţinut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor.

Ariel Sharon și marile iubiri din viața lui

Evreicele Zimmermann, născute în România şi plecate, în 1949, cu familia în Israel, au fost marile iubiri ale fostului premier israelian. Cucerit de braşovence, marele lider politic s-a căsătorit cu Margareta şi, după moartea acesteia, cu sora cea mică a ei, Rozalia.

Prima lui iubire a fost Margareta. „Într-o zi, în timp ce udam grădina de portocali, am zărit o fată care cultiva legume pe câmpul de lângă casa noastră. Niciodată în viaţa mea nu văzusem o femeie mai frumoasă", povestea Sharon, în cartea autobiografică, despre Margolit, aşa cum avea să îşi alinte prima iubire. La un an, el și Margolit s-au căsătorit, iar în 1960, s-a născut fiul lor, Gur, an în care Margolit a renunţat să mai muncească, îngrijindu-se doar de copil şi de ferma familiei. Numai că, un tragic accident de mașină i-o smulge din viață pe Margolit, doi ani mai târziu, înainte să împlinească 32 de ani.

După moartea Margaretei, Rozalia a trebuit să se îngrijească de micul Gur, așa cum cere tradiția. S-a mutat în casa surorii, l-a adoptat pe băieţel şi, după doar un an, românca şi Sharon se căsătoreau, șocând o întreagă comunitate, scrie Adevarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel