Bogdan Aurescu: Momentul oportun să acționăm în sprijinul Republicii Moldova este acum. Nu ne permitem să pierdem nicio clipă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, spune că acum este „momentul oportun să acționăm în sprijinul Republicii Moldova“.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu găzduiește și co-prezidează vineri, 15 iulie 2022, la București, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou, cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. 

Republica Moldova este reprezentată la acest eveniment de o importantă delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova. 

„Excelențele Voastre,

Dragi colegi,

Bun venit la București, la această a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care sunt onorat să o găzduiesc.

Aș dori să îi mulțumesc ministrului federal de externe al Germaniei, doamna Annalena Baerbock și ministrului de stat al Franței, doamna Chrysoula Zacharopoulou, pentru disponibilitatea de a co-prezida acest eveniment. De asemenea, adresez mulțumiri ministrului muncii și protecției sociale, domnul Marcel Spătari, care conduce delegația Guvernului Republicii Moldova.

Permiteți-mi, totodată, să salut călduros participarea online a doamnei Maia Sandu Președintelui Republicii Moldova, și să îi adresez mulțumiri pentru acceptul de a adresa un discurs introductiv participanților Conferinței.

În același timp, vă exprim tuturor, oficialilor din jurul acestei mese și celor care intervin online, profunda gratitudine pentru participare, precum și delegaților care iau parte la întrunirile celor cinci Grupuri de lucru. Astăzi, în această perioadă plină de provocări, transmitem împreună un mesaj puternic de angajament ferm în sprijinul Republicii Moldova.“, a precizat Aurescu.

„Republica Moldova a făcut pași privind agenda sa europeană“

 

„Distinși colegi,

Lumea s-a schimbat dramatic de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu știm cât timp Ucraina și poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenței și dreptului lor suveran și legitim de a-și alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populației civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Vinița – un act inacceptabil, revoltător și o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional.

Știm – și vedem în fiecare zi – că războiul trimite unde de șoc mult mai departe de granițele Ucrainei. Și acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil și expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului.

Chiar și înainte de război, Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. Odată cu declanșarea războiului, s-a adăugat un nou și complex mix de ample provocări, printre care creșterea dramatică a prețurilor la energie, inflația ridicată, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea de oportunități comerciale și urgența umanitară declanșată de afluxul masiv de refugiați.

Pe acest fundal, de la reuniunea noastră de la Berlin, Republica Moldova a făcut pași uriași în ceea ce privește agenda sa europeană. La Consiliul European din 23-24 iunie, a fost acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată – o decizie cu adevărat istorică, ce a deschis calea care va conduce, în cele din urmă, când toate condițiile și criteriile vor fi fost îndeplinite, la integrarea în UE.

Felicit întreg Guvernul Republicii Moldova și pe doamna Președinte Maia Sandu pentru eforturile neobosite depuse care au dus la acest rezultat istoric.

Desigur, munca cea mai dificilă abia acum începe. Procesul integrării europene este bazat pe meritele proprii, pe rezultate consistente în materie de reforme, ceea ce necesită voință politică puternică și eforturi instituționale la toate nivelurile.

Actualul Guvern de la Chișinău este nu doar conștient de toate acestea, dar și capabil și angajat să avanseze în această direcție.

Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova îi va reveni un rol substanțial pentru atingerea acestor obiective, inclusiv în materie de implementare a unor reforme esențiale.

Conferința de la Berlin din aprilie a reprezentat un moment cheie: a coagulat și eficientizat eforturile noastre colective în susținerea prietenilor noștri de la Chișinău, cu accent pe cinci domenii de interes central, esențiale pentru reziliența Republicii Moldova.

La Conferința de astăzi, de la București, Platforma devine un mecanism permanent, de tip interguvernamental, un cadru internațional destinat mobilizării, concentrării și coordonării asistenței noastre pentru Republica Moldova.

Pe de o parte, trebuie să sprijinim Republica Moldova în eforturile de a răspunde provocărilor presante, pe termen scurt, cu care se confruntă. Este în primul rând vorba despre consecințele războiului din Ucraina și de impactul său financiar sever.

Bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă. Accesul la finanțare externă presupune, în continuare, costuri ridicate. În plus, Republica Moldova se apropie rapid de plafoanele sustenabile de îndatorare.

De aceea, vă încurajez puternic să analizați orice posibilitate de acordare de asistență financiară suplimentară – ideal granturi directe – pentru a sprijini Chișinăul în depășirea actualelor dificultăți.

Pe de altă parte, trebuie să urmărim conectarea cât mai bună a Platformei cu prioritățile de reformă pe termen lung ale Republicii Moldova, inclusiv a activității Grupurilor de lucru. Eforturile noastre colective vor da roade în măsura în care vom reuși să susținem Republica Moldova în realizarea viziunii sale pentru un viitor european.

Obiectivele imediate în materie de reforme sunt conturate clar în Opinia formulată de Comisia Europeană la 17 iunie, care a pus bazele pentru recunoașterea statutului de stat candidat pentru Republica Moldova. Încurajez pe fiecare dintre dumneavoastră, precum și pe membrii Grupurilor de lucru, să contribuim la sinergia deplină a eforturilor noastre de asistență cu agenda europeană a Chișinăului.“, a mai spus Aurescu.

„Momentul oportun să acționăm în sprijinul Republicii Moldova este acum“

„Dragi colegi,

Doamna Președinte Maia Sandu va expune în detaliu dificultățile complexe pe care Republica Moldova le întâmpină. Dar cred că voi fi în deplin acord cu doamna Președinte transmițându-vă următorul mesaj: momentul oportun să acționăm în sprijinul Republicii Moldova este acum. Nu ne permitem să pierdem nicio clipă. România rămâne pe deplin angajată în sprijinul procesului ambițios de reformă al Chișinăului și al parcursului său european.

Cred cu tărie că Platforma de Sprijin poate face diferența în mod substanțial, răspunzând nevoilor de dezvoltare ale Republicii Moldova. De aceea, după ce ne-am consultat cu colegii noștri din Republica Moldova și cu co-președinții Platformei, propun constituirea unui Grup de lucru nou, dedicat reformei administrației publice și managementului finanțelor publice.“, a transmis Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel