Data publicării:

Boc: Licitaţiile greşite şi conflictele de interese pot compromite absorbţia fondurilor europene

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
emil boc nedumerit
emil boc nedumerit

Premierul Emil Boc a avertizat că licitaţiile greşite şi conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbţia fondurilor europene şi le-a cerut autorităţilor implicate în proceduri de licitaţie transparenţă şi responsabilitate maximă şi să nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicaţie".

Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, după semnarea a două contracte europene pe mediu, că de modul în care se gestionează implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni.

"Licitaţiile greşite şi conflictele de interese de la nivel local pot compromite fondurile europene pentru România. Atrag atenţia celor implicaţi în proceduri de licitaţie, că fără caiete de sarcini făcute transparent şi corect, fără dedicaţie, prin eliminarea conflictelor de interese, de genul celor de la Teleorman, România este în pericol de a avea probleme majore în absorbţia fondurilor europene din perspectiva relaţiilor cu UE. (...) Cer autorităţilor implicate în proceduri de achiziţii publice transparenţă şi responsabilitate maximă. Degeaba ajungem să dăm vina în judeţe că nu s-a respectat legea la Teleorman sau că s-a făcut o procedură accelerată unde nu era cazul sau caiete de sarcini cu dedicaţie la o primărie, putem să ne acuzăm unii pe alţii, dar vom pierde ca ţară şi vom pierde bani europeni. De modul în care se gestionează implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni", a spus Emil Boc.

Potrivit acestuia, în România există autorităţi de control pe fondurile europene care au legătură directă cu UE şi autorităţi naţionale care se ocupă de licitaţii în sistemul naţional, inclusiv de proiectele pe fonduri europene.

"Am stabilit mecanisme de colaborare instituţională între aceste autorităţi pentru ca verificările care au loc în teren să fie eficiente. Niciun control al lor nu ia dreptul autorităţilor de management de la ministere de a răspunde de implementarea fondurilor europene", a spus şeful Guvernului.

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.

"În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare", se arăta într-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel