Boala timpului liber: de ce te simți rău în weekend sau în vacanță
Cercetătorii olandezi au descoperit motivul pentru care unele persoane se îmbolnăvesc tocmai atunci când ar trebui să se simtă bine și au denumit acest fenomen „boala timpului liber”.
Aproximativ 3% din populație este afectată de sindromul numit „boala timpului liber”. Cei afectați acuză în weekend sau în vacante simptome precum dureri de cap, oboseală acută, senzație de greață, insomnii, dureri musculare și articulare, depresie, nervozitate, anxietate sau chiar răceli. Astfel de neplăceri afectează în egală măsură bărbați și femei.
Cea mai mare parte a persoanelor care au participat la cercetări prezentau astfel de simptome de cel puțin 10 ani.
Psihologii olandezi Ad Vingerhoets și Maaike Van Huijgevoort, de la Universitatea Tilburg, au observat că simptomele se ameliorează la scurt timp după ce persoanele revin la locul de muncă.
Cum se explică acest fenomen? În timpul săptămânii, organismul se mobilizează și face față provocărilor, iar în weekend sau în concediu, când apare relaxarea, sistemul imunitar nu mai este susținut de adrenalină și astfel apar tot felul de reacții.
Boala timpului liber, o formă de manifestare a stresului
Acest sindrom este frecvent în rândul oamenilor împătimiți de muncă și măcinați la stres. Organismul are tendința să ignore semnalele de alarmă atunci când trecem printr-o perioadă stresantă, dar acestea nu mai pot fi neglijate când ne relaxăm. Stresul ne mobilizează să finalizăm o activitate importantă, pentru ca, la scurt timp după rezolvarea problemelor, efortul depus să se resimtă și să ne doboare fizic și psihic.
Recomandări
Pentru a preveni boala timpului liber, este important să respecți câteva recomandări. Menține un ritm normal de viață și nu sări peste mesele principale ale zilei. Atunci când nu mănânci la timp, nivelul de glucoză din sânge fluctuează, ceea ce duce la creșterea producției de hormoni ai stresului. Hidratarea optimă este, de asemenea, importantă. Consumul de alcool și de băuturi bogate în cofeină este nerecomandat. Respectă un program constant de somn, atât în timpul săptămânii de lucru, cât și în timpul liber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News