Data publicării:

Boala pe care nu știi că o ai deja. Romulus Timar: Ce să mănânci, ce să nu bei, exerciții în fiecare zi

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, a făcut precizări importante despre ce înseamnă o alimentație corectă, explicând cum ar putea interveni farmaciștii în depistarea unor boli, cum ar fi diabetul.

„Astăzi, asistăm la o adevărată epidemie a bolilor cronice netransmisibile, dintre care amintesc bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, boala cronică de rinichi. Dacă ne referim la diabetul zaharat, prevalența acestuia este cuprinsă, în România, între 11 și 12 la sută, ceea ce înseamnă că, din nouă persoane adulte, una are diabet zaharat. Există două tipuri importante de diabet zaharat: diabet zaharat de tip 1 și de tip 2. Cel de tip 1 reprezintă 5 la sută din totalitatea cazurilor de diabet zaharat. Măsurile de prevenție în acest caz sunt reduse și incomplet cunoscute. De multe ori, în această afecțiune, diagnosticul coincide cu debutul afecțiunii”, a spus Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă 95 la sută din cazurile de diabet zaharat. Principalele măsuri de prevenție sunt reprezentate de un stil de viață sănătos, ce presupune o alimentație corectă, practicarea zilnică de exerciții fizice, reducerea consumului de alcool. Iată de ce este important ca în farmacii să existe broșuri care să recomande un stil de viață sănătos, în principal în ceea ce privește alimentația”, a spus Romulus Timar, adăugând: „Alimentația să conțină patru-cinci porții zilnice de legume și fructe.”

„Este importantă depistarea precoce!”, a subliniat acesta. „La nivelul farmaciilor, pot fi puse la dispoziție chestionare ce pot fi completate într-un minut sau două minute. Pe baza lor să se stabilească riscul de diabet zaharat. Persoanele cu risc crescut să fie îndrumate spre un centru de diabet, pentru a se confirma diagnosticul. La ora actuală, se consideră că, la fiecare persoană cunoscută cu diabet zaharat de tip 2, există o persoană care are diabet, dar nu știe că are sau nu urmează un tratament”, a spus Romulus Timar.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora.ro, DefenseRomania, Spectacola.ro, Astrosens.ro, RadioDCNews.ro si DCNewsTV.

Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții. Dezbatere DC News

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel