Data publicării:

Boala gravă pe care o poți face din cauza fumatului. Nu este cancer. Prof. univ. dr. Cristian Oancea: Cum o încetinim

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @ nensuria
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @ nensuria
Boala gravă pe care o poți face din cauza fumatului. Este dramatic cât de afectați sunt plămânii fumătorilor și câți ani de viață se pierd din cauza țigărilor.

Boala gravă pe care o poți face din cauza fumatului. Nu este vorba numai de cancer. Boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC) este a treia cauză de deces la nivel global. Anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, se marchează ”Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

BPOC, a treia cauză de deces

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune pulmonară inflamatorie cronică care cauzează obstrucție a fluxului de aer din plămâni. Simptomele includ dificultăți în respirație, tuse, producție de mucus (spută) și șuierături. De obicei, este provocată de expunerea pe termen lung la gaze iritante sau particule, cel mai des provenite din fumul de țigară. Persoanele cu BPOC prezintă un risc crescut de a dezvolta boli de inimă, cancer pulmonar și diverse alte afecțiuni.

Emfizemul și bronșita cronică sunt cele două condiții cele mai comune care contribuie la BPOC. Aceste două afecțiuni apar de obicei împreună și pot varia în gravitate între indivizii cu BPOC.

Deși BPOC este o boală progresivă care se agravează în timp, ea poate fi tratată. Cu gestionarea adecvată, majoritatea persoanelor cu BPOC pot obține un control bun al simptomelor și o calitate ridicată a vieții, precum și un risc redus de a dezvolta alte afecțiuni asociate, potrivit Mayo Clinic.

Fumatul crește riscul de a dezvolta BPOC

Citiți mai departe pe DC Medical.ro:  https://www.dcmedical.ro/boala-grava-pe-care-o-poti-face-din-cauza-fumatului-bpoc_647295.html?fbclid=IwAR38vHNkroYBB2ikIxyfxEK79AOiznmQzeum6mNJnlgSHiGw7EPBUFkp0XQ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel