Boala cronică de rinichi, asimptomatică la început: "Nu doare!". Prof. univ. dr. Ina Kacso: 1 din 10 pacienți, diagnosticat la început. În momentul impactului e prea târziu să ne ferim
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de julientromeur, de la Pixabay
Fotografie de julientromeur, de la Pixabay
Prof. Univ. Dr. Ina Maria Kacso, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, a vorbit, în cadrul dezbaterii "boala cronică de rinichi, riscul ignorării", organizată de DC MEDIA GROUP, despre importanţa depistării în fază incipientă a acestei boli, dar şi despre riscurile asociate acestei boli. 

"Aţi lansat recent o campanie de conştientizare a bolii cronice de rinichi. De ce este nevoie de o campanie şi care este mesajul acesteia?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Este necesar şi doresc să transmit acest mesaj pentru că boala cronică de rinichi este o adevărată problemă de sănătate publică. Este recunoscută ca atare, este enumerată printre bolile cronice netransmisibile cu impact major asupra sănătăţii, este inclusă în strategia de sănătate 2022-2030. 

De ce vorbim despre boala cronică de rinichi ca problemă majoră de sănătate publică? În primul rând din cauza prevalenţei. Aproape 10% din persoanele din România, şi nu suntem departe de media mondială, suferă de boală cronică de rinichi. Şi această boală vine cu un întreg bagaj, cu un sac de probleme. Odată declanşată, are tendinţa să progreseze spre stadii mai avansate, ultimul şi cel mai cunoscut fiind cel în care este necesară dializa, epurarea extrarenală sau transplantul renal. 

Pe acest parcurs, boala cronică de rinichi este însoţită de o serie de alte probleme. Apar complicaţii, derivate direct din această boală, şi apar comorbidităţi. Iar pe primul plan sunt cele cardio-vasculare. Ele pot ajunge către 40-50% în stadiile avansate ale bolii. Vorbim de un risc de deces. Toate aceste probleme sunt cu atât mai importante cu cât boala este mai avansată. 

Însă există modalităţi eficiente prin care putem încetini progresia bolii cronice de rinichi. Să încetinim progresia spre stadiile avansate, şi să scădem, în acest demers, şi complicaţiile asociate, şi să ameliorăm astfel supravieţuirea pacienţilor. Dar asta se întâmplă cu atât mai eficient cu cât măsurile sunt implementate mai precoce. Asta înseamnă că trebuie să diagnosticăm devreme boala cronică de rinichi, pentru a putea interveni rapid asupra ei. 

"Boala cronică de rinichi, diagnosticată rar la început. În momentul impactului, e prea târziu să ne ferim"

Din păcate, acest lucru este departe să se întâmple. Boala cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente foarte rar. Aproximativ 1 din 10 pacienţi în fază incipientă este diagnosticat. Când boala este mai avansată, suntem mai avansaţi, atunci 2 din 3 pacienţi sunt diagnosticaţi. Diagnosticul tardiv şi insuficient  în stadiile incipiente este o problemă. Asta se întâmplă pentru că boala cronică de rinichi este asimptomatică în fază incipientă. Rinichiul  nu doare, decât în situaţii excepţionale. Simptomele specifice apar doar în stadii avansate. Putem compara boala cronică de rinichi cu o maşină care vine noaptea cu farurile stinse, iar în momentul impactului e prea târziu să ne ferim. 

Este necesar să fim proactivi şi să depistăm precoce boala cronică de rinichi. Asta se întâmplă acum printr-un demers pornit de la Societatea Română de Nefrologie şi de Societatea Medicilor de Familie, prin colaborare cu autorităţile, cu Casa Naţională de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii. Este prevăzută modalitatea de depistare a bolii cronice de rinichi în fază incipientă în cadrul populaţiei la risc. Şi mă refer aici la diabetici, cei cu boli cardio-vasculare şi hipertensiune", a declarat prof.univ.dr. Ina Maria Kacso. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel