Boala care ucide mai mult decât o face cancerul. Ucigașul tăcut
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Există o boală care ucide mai mult decât o face cancerul.

Unul din cinci decese din lume este cauzat de septicemie, cunoscută și sub numele de „otrăvirea sângelui". Potrivit unui studiu al Universității din Washington, bazat pe documentele medicale din 195 de țări, 11 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestei boli, mai mult decât cei care mor de cancer. Cercetătorii care au făcut studiul au spus că cifrele sunt „alarmante" deoarece dublează estimările anterioare.

Cele mai multe cazuri apar în țările cu venituri medii și sărace, dar chiar și în cele mai bogate apar cazuri de acest fel.

Septicemia, „ucigașul tăcut"


Septicemia este cunoscută și sub numele de „criminalul tăcut" deoarece poate fi foarte dificil de detectat. Are loc atunci când bacteriile se înmulţesc rapid în sânge. Este o boală cu potenţial fatal. Septicemia poate apărea ca o complicaţie a tuturor bolilor infecţioase grave. Riscul este cu atât mai mare la persoanele cu sistem imunitar slăbit care suferă de diabet, HIV, sau ca urmare a chimioterapiei sau a terapiei imunosupresive. Cei care supraviețuiesc pot rămâne cu handicap pe termen lung.

De ce au crescut cazurile?


Estimările globale anterioare, care arătau o cifră de 19 milioane de cazuri și 5 milioane de decese, s-au bazat pe o mână de țări occidentale. Analiza Universității din Washington - publicată în revista medicală britanică The Lancet - asigură că există 49 de milioane de cazuri pe an, din care aproximativ 11 milioane de oameni mor. Aceasta înseamnă că una din cinci persoane din lume moare din cauza bolii.

Marea majoritate a cazurilor (85%) sunt în țări cu venituri medii și mici



Dar chiar și în țări precum Marea Britanie, septicemia este o provocare. Rata mortalității este mai mare decât în țări precum Spania, Franța sau Canada. Copiii prezintă cel mai mare risc.


Cum poți face față acestei boli periculoase? O posibilă soluție are legătură cu reducerea cantității de infecții. Aceasta înseamnă să ai un sistem sanitar bun, acces la apă curată și vaccinuri. Cealaltă provocare este îmbunătățirea sistemului de identificare a pacienților cu septicemie pentru a-i trata înainte de a fi prea târziu. Tratamentul precoce cu antibiotice sau antivirale pentru a elimina o infecție poate face  diferența, informează BBC MUNDO.

Printre simptomele septicemiei sunt temperatură ridicată sau mai mică de 36, tremurături intense, bătăi accelerate ale inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel