BNR reduce rezervele minime în valută de la 25% la 20% şi menţine dobânda de politică monetară
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să menţină dobânda cheie la minimul istoric de 6,25%, pentru a şaptea şedinţă consecutivă, şi să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%.
Totodată, CA al BNR a decis menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale insitituţiilor de credit la nivelul de 15%, informează Mediafax.
Analiştii au anticipat decizia băncii centrale privind dobânda de politică monetară şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, dar reducerea ratei rezervelor pentru pasivele în valută reprezintă o surpriză pentru piaţă.
BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, când a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la 25%.
Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.
CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi că va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
Următoarea şedinţă de politică monetară a CA al BNR va avea loc pe 3 mai, când se va analiza şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News