Bloomberg, scenariu sumbru. Cea mai mare CRIZĂ economică de la căderea comunismului
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
O nouă analiză Bloomberg arată că estul Europei se îndreaptă spre cea mai mare criză economică de la căderea comunismului.

O analiză Bloomberg arată că pandemia de coronavirus ar putea duce la cea mai mare recesiune în rândul ţărilor est-europene, de la căderea Cortinei de Fier.

Chiar dacă țările din estul Europei nu au avut număr record de morţi din cauza COVID-19, acestea au fost puternic lovite de închiderea fabricilor și a magazinelor, de scăderea profiturilor companiilor şi de creşterea ratei şomajului, susține Bloomberg.

Creşterea economică a fost încetinită anual în Polonia şi înjumătăţită în Ungaria, de la sfârşitul anului 2019, economiile Cehiei şi a Slovaciei s-au micşorat, în timp ce ale României şi Bulgariei au rămas la limita extremă, în ciuda aşteptărilor unei scăderi viitoare din aprilie până în iunie.

Ce spun economiștii

„Ungaria şi Polonia au scăpat mai uşor, dar nu prea există încurajări în urma scăderilor mai modeste ale PIB-urilor deoarece cifrele puternice ale activităţii din ianuarie şi februarie au ajutat la compensarea parţială a colapsului activităţii din martie", a declarat Liam Peach, economist.

„Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare. Potrivit scenariului nostru, economia României ar creşte cu un ritm mediu anual peste 2,5% în perioada 2020-2022" în România, a spus Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania, pentru Bloomberg.

Economiile din estul UE vor continua probabil să depăşească Europa occidentală după ce epidemia va trece, susține Beata Javorcik, economistul principal al BERD. Ţările estice au reacţionat mai rapid decât cele vestice, inclusiv Franţa, Spania şi Marea Britanie, ceea ce a dus la un număr mult mai redus de decese cauzate de coronavirus, citează digi24.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel