Data publicării:

Blocaj major cu accesul la medicamente şi inovaţie în România. "Nu are cine să avizeze studiile clinice"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Semnal de alarmă pentru sistemul sanitar din România. Au de suferit pacienţii, dar şi bugetul statului. 

Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, şi Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice din România (COPAC), au abordat acest subiect în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, de la DC NEWS TV. 

"Această politică aberantă a statului român de-a lungul anilor a afectat şi studiile clinice. A scăzut accesul pacienţilor la medicamente gratuite de ultimă oră, teste oferite gratis în cadrul acelor studii. Medicii au suferit şi ei pentru că nu au mai putut participa la cercetarea ştiinţifică", a punctat Val Vâlcu. 

"A suferit tot sistemul de sănătate, dacă mă întrebaţi pe mine. În primul rând, au suferit pacienţii pentru că nu au avut acces la inovaţie, prin intrarea în aceste studii clinice. Trebuie să reţinem că de multe ori, pacienţii care intră pe studii clinice sunt pe patologii unde nu au altă şansă sau alt tratament. Deci, cumva, era ultima speranţă pentru cei mai mulţi dintre ei. 

Statul român a pierdut foarte multe venituri de la buget, care puteau fi aduse prin creşterea studiilor clinice în România. Echipamentele şi laboratoarele medicale unde avem specialişti, profesionişti, au avut de suferit pentru că nu s-au mai făcut investiţii. 

Din păcate, avem o perioadă un pic mai sumbră în România în ceea ce priveşte accesul la medicamente şi inovaţie. Între 2008 şi 2013, România nu a adus niciun medicament nou în piaţă, rambursat pentru pacienţii noştri. A fost un blocaj total, dacă ne raportăm la ce au făcut celelalte ţări în această perioadă. De aici şi decalajul între ce e acum pe piaţa românească şi ce ar trebui să fie ca şi o medie europeană de acces la medicamente", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC. 

"Aici aş vrea să subliniez un anumit aspect, legat de eforturile care au fost făcute de Agenţia Medicamentului pentru a menţine ritmul cu autorizarea studiilor clinice în România. Acum, observăm un blocaj într-o cu totul altă zonă, unde nu ne aşteptam să se întâmple. La nivelul Comisiei de Etică, care teoretic ar trebui să fie o entitate neutră. Ea are menirea de a verifica din punct de vedere etic situaţia unui studiu clinic. Există un blocaj. Tot personalul administrativ ar fi demisionat şi există o situaţie fără precedent în acest moment. Practic, nu are cine să avizeze studiile clinice. Toate ţările europene se luptă să atragă studii clinice, pentru că ele reprezintă o situaţie de câştig pentru toate entităţile implicate", a explicat şi Dan Zaharescu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel