Blinken, scrisoare pentru Bogdan Aurescu. Oficialul american evidenţiază rolul de lider al României
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 16 dec 2022, 11:26
WhatsApp
Blinken, scrisoare pentru Bogdan Aurescu. Oficialul american evidenţiază rolul de lider al României. Sursa foto: Agerpres
Blinken, scrisoare pentru Bogdan Aurescu. Oficialul american evidenţiază rolul de lider al României. Sursa foto: Agerpres
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a trimis m inistrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, o scrisoare, în care evidenţiază rolul de lider al României, în această perioadă de criză, inclusiv în regiunea extinsă a Mării Negre.

De asemenea, Blinken arată că SUA împărtăşesc angajamentul României de a promova securitatea Mării Negre, fiind decise să continue să lucreze împreună cu Bucureştiul pentru întărirea securităţii comune.

"Ambele state sunt decise, ca aliaţi NATO, să-şi consolideze cooperarea pentru a răspunde ameninţărilor Rusiei, în contextul războiului brutal declanşat de acest stat în Ucraina", se menţionează în scrisoare.

Şeful diplomaţiei americane adresează mulţumiri ministrului Aurescu şi cetăţenilor români pentru ajutorul acordat de ţara noastră refugiaţilor ucraineni şi menţionează aprecierea deosebită a SUA pentru eforturile României pentru consolidarea securităţii energetice, precum şi pentru facilitarea exportului de grâne ucrainene.

Potrivit MAE, scrisoarea a fost transmisă ca urmare a organizării cu succes în 29 - 30 noiembrie, la Bucureşti, a Reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, respectiv în urma consultărilor politice bilaterale avute cu prilejul vizitei înaltului oficial american.

În scrisoare, şeful diplomaţiei americane evocă semnificaţia acestei vizite oficiale, inclusiv în contextul celebrării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România - SUA şi îi mulţumeşte în mod deosebit ministrului Aurescu pentru primirea călduroasă şi discuţiile excelente pe foarte multe dimensiuni, care demonstrează amplitudinea şi profunzimea relaţiei bilaterale, subliniind totodată angajamentul ferm al SUA de a construi pe această bază solidă în perioada următoare.

În încheiere, secretarul de stat Blinken transmite personal ministrului Aurescu aprecierea pentru vizita sa excelentă la Bucureşti, atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi pe cea multilaterală, mai arată MAE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?