Bizar: O statuetă veche de 4.000 de ani a început să se rotească singură
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
statueta_antica
statueta_antica

O statuetă egipteană antică, veche de 4.000 de ani, dintr-un muzeu din Marea Britanie a început să își miște poziția singură, de la zi la zi, spre stupoarea angajaților.

Statueta egipteană, numită Neb-Senu, se află la Muzeul Manchester, are 25 de centimetri înălțime și este protejată de o vitrină din sticlă. Angajaţii au observat stupefiați că statueta, care se află în muzeu de 80 de ani, îşi schimbă poziţia în diferite momente ale zilei, scrie huffingtonpost.com.

Cum puţini au acces la exponate, muzeul a instalat o cameră de supraveghere, care să supravegheze statueta, timp de mai multe zile, pentru a desluși misterul.

Filmarea de tip time-lapse nu a făcut decât să confirme că statueta se roteşte singură la 180 de grade, fără a o atinge cineva.

Rotirea statuetei stârnește interesul multor egiptologi, care încearcă să stabilească ce anume ar putea declanșa acest fenomen bizar. Unii vorbesc deja de un blestem al faraonilor, în timp ceprofesorul Brian Cox, expert în fizica particulelor, susține că mișcarea statuetei ar putea fi provocată de vibrațiile podelei, la trecerea vizitatorilor, deși acest lucru nu s-a întâmplat în cele opt decenii de când artefactul se află în muzeu.

Teoria elaborată de profesorul Cox este susținută și de faptul că statuia pare să se miște doar atunci când în muzeu se află vizitatori.

În schimb, curatorul muzeului, Campbell Price, amintind de rolul acestor statuete în înmormântările egiptenilor din antichitate, are o altă explicație: "Astfel de statuete erau puse în mormânt alături de mumie. Rudele veneau cu ofrande şi pentru statuie. De altfel, hieroglifele de pe spatele statuii au mesajul: "dă-mi pâine, bere şi carne de vită". În Egiptul Antic se credea că dacă mumia este distrusă, atunci statueta va servi drept mediu pentru sufletul răposatului. Poate că acest lucru face ca statueta să se mişte".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel