Data publicării:
Biriş (HORA): Am fost sacrificaţi în povestea cu pandemia. Solicităm o compensare justă pentru pierderile pe care le-am suferit
Industria ospitalităţii este probabil cea mai afectată de pandemie, a fost sacrificată şi, de aceea, solicită o compensare justă pentru pierderile suferite, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, noul preşedinte al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Ion Biriş.
'Eu în acest mandat am două sau trei puncte pe care mi-am propus şi aş fi foarte fericit şi aş considera că a fost un mandat de succes dacă aş reuşi să le duc la îndeplinire.(...) unele sunt legate de anumite facilităţi şi ajutoare pe care industria le solicită. Nu le cere, doar aşa, pentru că a întrezărit o oportunitate, ci sunt o necesitate. Suntem probabil industria cea mai afectată de această pandemie. A fost o cale prin care Guvernul, autorităţile competente, au stabilit că putem depăşi această pandemie, prin restricţiile care au fost aduse industriei ospitalităţii. Le-am respectat aceste măsuri, ne-am asumat rolul de gardian, am fost sacrificaţi în această poveste. Venim şi solicităm o compensare justă pentru pierderile pe care le-am suferit', a explicat Biriş.
Un alt obiectiv al preşedintelui HORA este legat de rezolvarea problemei autorizaţiilor de funcţionare, în contextul în care foarte multe companii nu au putut prezenta aceste autorizării în vederea obţinerii ajutorului destinat HoReCa deoarece nu le-au fost eliberate de administraţia locală.
'Un punct ţine de administraţia locală, apropo de autorizaţiile de funcţionare care pe noi ne-au distrus în ultimii ani şi vedem cum ele ne impactează şi azi viaţa, când ne aşteptam mai puţin. Suntem o industrie profund afectată, beneficiem de o schemă de ajutor de stat. Una dintre condiţiile pentru a apela la acest ajutor de stat era prezentarea autorizaţiei de funcţionare din 2019 şi 2020. Foarte multe companii au fost în imposibilitatea de a prezenta aceste autorizaţii de funcţionare, cu toate că nu au avut absolut nicio vină. Dosarele au fost depuse, dosarele erau completate, pur şi simplu nu li s-au eliberat. N-am ştiut.', a spus Biriș.
'La momentul respectiv, în 2019 şi 2020, am putut să funcţionăm, existau tot felul de modalităţi. Dar uite că azi ne lovim şi poate cĂ e şi un răspuns pentru că din cele 70.000 de companii care funcţionează în domeniul HoReCA se pare că doar spre 10.000 au fost cele care s-au înscris pentru schema de ajutor de stat. Deci este posibil ca o măsură benefică de altfel şi care a venit ca un mare ajutor pentru noi, pentru industrie, să fim în imposibilitatea de a o accesa din cauza unor probleme birocratice.(...) Genul acesta de probleme ar putea foarte uşor să fie rezolvate şi să se transforme în beneficii reale pentru industria noastră. Acesta ar fi un prim punct de care mă angajez să mă ţin şi sper să reuşim să rezolvăm această problemă a autorizaţiilor', a mai spus preşedintele HORA, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News