Biró Rozália (UDMR): Femeile PPE propun ca violenţa sexuală să fie inclusă la categoria crimelor în legislaţia UE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Vicepreşedintele Organizaţiei femeilor din Partidul Popular European (PPE), deputatul UDMR Biró Rozália, a declarat, marţi, că femeile PPE au stabilit, la congresul organizat la sfârşitul săptămânii trecute la Viena, să propună modificarea legislaţiei UE astfel încât violenţa sexuală să fie inclusă în categoria crimelor. 

Ca reprezentantă a UDMR, lidera femeilor din uniune, Biró Rozália, dar şi în calitate de vicepreşedinte al Organizaţiei femeilor din PPE, a participat, în perioada 18-19 octombrie, la Viena, la congresul organizaţiei de femei a PPE, precedând Congresul PPE ce va avea loc în noiembrie, la Zagreb. Rezoluţia adoptată de reprezentantele celor 27 de organizaţii de femei ale partidelor ce aparţin de PPE se numeşte 'Viziunea femeilor asupra unei Europe mai bune'. Documentul adoptat la Congresul femeilor PPE va fi înmânat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

'Sperăm că doamna preşedinte va include aceste priorităţi în Opening Statement-ul prezentat de dânsa în 16 iulie. Dacă se include în acest document, ar urma să fie un angajament asumat de preşedintele CE, respectiv de către CE pentru următorii cinci ani', a precizat Biro. Potrivit acesteia, femeile PPE au dezbătut la Viena teme de importanţă majoră care urmează să fie prezentate ca priorităţi pentru activitatea Comisiei Europene în perioada 2020-2024. La capitolul Egalitate de gen se pune accent pe împuternicirea femeii în economie şi în societate, per ansamblu.

'Facem apel la viitoarea structură a Comisiei Europene privind necesitatea elaborării unei strategii de egalitate de gen pentru UE, precum şi alocarea a 2% din fondurile structurale şi de investiţii pentru acele planuri de acţiuni ce au menirea de a realiza egalitatea de gen în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, urgentăm acele state membre care nu au semnat încă Convenţia de la Istanbul să o ratifice, pentru că aceasta este cadrul legislativ care creează suportul necesar pentru egalitatea de gen. Mai propunem ca violenţa sexuală să fie inclusă în categoria crimelor în legislaţia UE. Şi nu în ultimul rând, propunem ca Directiva Femei la conducere să fie ridicată la un nou nivel, anume să folosim indicatori care să arate foarte clar gradul de participare a femeilor în structurile de conducere din diferite domenii', a menţionat Biro Rozalia.

La capitolul Economie incluzivă şi societate digitală incluzivă, unde procentul femeilor care lucrează în IT este mult mai redus decât al bărbaţilor, participantele la congres văd necesitatea unor politici prin care să se faciliteze participarea femeilor în acest sector. 'Femeile PPE propun Consiliului European să aloce cel puţin 25% din fondul social pentru a facilita politicile de incluziune în domeniu economic şi digital, pentru cetăţeni în vârstă şi pentru familii cu venituri mici', a subliniat deputatul UDMR. Aceasta a mai precizat că organizaţia de femei a UDMR a făcut două propuneri care au fost aprobate şi cuprinse în documentul adoptat la congresul de la Viena: declararea zilei de 21 martie ca ziua europeană a echilibrului între muncă şi viaţă privată, respectiv o solicitare adresată noii Comisii Europene pentru o evaluare a implementării planului de acţiune 2017-2019 privind diferenţa de salarizare între femei şi bărbaţi în UE, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel